Jože Možina v Domu sv. Jožefa predaval o spravi (video)


joze_mozina_1Minuli teden je v Domu sv. Jožefa v Celju potekal že tretji od predvidenih štirih predavanj na temo sprave. Tokrat je navzoče nagovoril novinar,  in prejemnik nagrade Prešernovega sklada za dokumentarni film o Pedru Opeki, Jože Možina.

V Domu sv. Jožefa že od lanskega decembra potekajo pogovori o spravi pod skupnim imenovalcem “Temelj miru je resnica“. Pogovore na to perečo temo je že lanskega decembra pričel duhovnik p. dr. Edi Kovač, rdeča nit njegovega predavanja in pogovorov je bila “Teharje, kraj spomina in sprave – simbolno-duhovni vidik sprave“. Gost drugih pogovorov je bil zgodovinar Jože Dežman, ki je o spravi spregovoril z vidika zgodovine. Predavanje smo v celoti posneli, kar si lahko ogledate na tej povezavi (klik!). 

Tretji gost pogovorov o spravi je bil omenjeni novinar Jože Možina, ki je bil maja 2006 imenovan za direktorja Televizije Slovenija. V Dobravljah pri Ajdovščini rojeni Jože Možina je nase opozoril z dokumentarnimi filmi o slovenski polpretekli zgodovini, za katere je kar dvakrat prejel nagrado sklada Josipa Jurčiča. V nagrajenem film Zločin, ki ne zastara govori o povojnih pobojih v Slovenski Bistrici leta 1946. Omeniti velja tudi drugi nagrajeni film z naslovom Zamolčani, moč preživetja, ki govori o vzrokih za državljansko vojno.

joze_mozina_2

Možina je na aprilskih pogovorih v prvi vrsti spregovoril o spravi z vidika novinarja. Osrednja tema so bili povojni poboji. V prvem delu je zbranim predstavil svoja dognanja in poglede na perečo problematiko, v drugem pa je odgovarjal na številna vprašanja zbranih.

Tudi tokratni pogovor smo posneli domala v celoti. Posnetek pogovorov si lahko ogledate v spodnjem video posnetku, v prvem pa si lahko ogledate inserte aprilskega pogovora. V maju sledi še zadnji del pogovorov o spravi, 6. maja bo ob 19. uri svoj pogled predstavil sociolog, doc. dr. Igor Škamperle.

v/t/f: eH