Kuhanje na zdrav način: zdrava priprava hrane (video)


Minuli teden je v Kulturnem domu Rogatec potekala kuharska delavnica, kjer je kuhar Jaka Polajžer približno štiridesetim obiskovalcem delavnice predstavil zdrav način kuhanja oz. priprave jedi. Delavnice, ki v Rogatcu potekajo enkrat tedensko od začetka oktobra, so namenjene mladim in starim, zdravim in manj zdravim – vsem, ki želijo aktivno poskrbeti za svoje zdravje.

Živimo zdravo je program promocije zdravega življenjskega sloga v podeželskem okolju. Namenjen preprečevanju in zmanjševanju bolezni srca in žilja, saj so prav ta obolenja v Sloveniji glavni vzrok prezgodnjih smrti. Izvajanje programa Živimo zdravo, ki ga podpira Ministrstvo za zdravje, v celjski regiji program vodi Zavod za zdravstveno varstvo Celje. Program so v preteklih letih že izvedli v Novi Cerkvi, Gornjem gradu, Vitanju, Dobrni, Bistrici ob Sotli in v Loki pri Zidanem mostu. V letošnjem letu pa program izvajajo v občinah Dobje in Rogatec.

V tematskih učnih delavnicah se udeleženci seznanjajo z dejavniki tveganja za zdravje, s pomenom gibanja in zdrave prehrane, z zdravimi načini priprave hrane, s preprečevanjem in zgodnjim odkrivanjem rakavih obolenj, s testom telesne zmogljivosti (hitre hoje na dva kilometra) in niz delavnic zaključili s skupnim druženjem. V štirih mesecih se bodo krajani seznanjali z dejavniki tveganja za njihovo zdravje, se poučevali o zdravem načinu življenja in praktično spoznavali nekatere veščine za ohranjanje zdravja. Dosedanje izkušnje programa kažejo, da ljudem veliko pomeni tudi medsebojno druženje, ki ga je v današnjem času vse premalo. S programom Živimo zdravo skušajo izvajalci slediti cilju, da bi krajanom ponudili konkretna znanja in veščine, potrebne za bolj zdravo in prijetnejše življenje.

Kuhar je imel na voljo dve izvrstni pomočnici

Tokrat je v Rogatec prišel Jaka Polajžer, komik, imitator in kuhar, ki je prisotnim prikazal veščine zdravega kuhanja in zdravih jedi. Za predjed je pripravil čičerikin domač namaz s čebulo, nato je pripravil kremno juho iz zelene, glavna jed je bila ajdova kaša s piščancem, posladek pa sadni jogurt z bananami in piro. Prednost tovrstne delavnice je bila predvsem v tem, ker so obiskovalci informacije in znanje lahko pridobili iz prve roke, saj je Jaka pokazal veliko mero znanja in vedenja. Ves čas kuhanja je namreč odgovarjal na vprašanja, ki so mu jih zastavljali obiskovalci delavnice.

Vso hrano, ki jo je kuhar pripravil, smo obiskovalci lahko poskusili. V dve uri trajajoči delavnici je Jaka obiskovalce zabaval tudi z imitiranjem znanih oseb iz političnega in vsakdanjega življenja (Janeza Janšo, Slavoja Žižka, teto Tončko idr.). Zaključimo lahko, da je Jaka Polajžer odličen kuhar, ki je poleg okusne hrane, postreže tudi z zanimivimi in uporabnimi napotki za kuhanje.

Obiskovalci so dobili številne uporabne napotke in so si pripravo jedi lahko ogledali čisto od blizu
Obiskovalci so dobili številne uporabne napotke in so si pripravo jedi lahko ogledali čisto od blizu

Vabljeni k ogledu video posnetkov. V prvem smo pripravili nekajminutni posnetek delavnice, v drugem pa si lahko kuharsko delavnico ogledate v celoti. Zagotovo boste našli številne praktične nasvete in ideje, obenem pa se boste nasmejali Jakovim imitacijam.

Razpored delavnic (Pridelava sadja in zelenjave na domačem vrtu, Moja telesna teža: prenizka, primerna, prekomerna in debelost, Premagovanje stresa in depresije v sodobnem času, Kako preprečiti in zgodaj odkriti raka na dojki in raka na materničnem vratu: orikaz na modelu, Kako preprečiti in zgodaj odkriti raka na debelem črevesu, prostati in koži?, Merjenje krvnega sladkorja, holesterola, tlaka, telesne višine, teže in indeksa telesne mase ter Zaključna prireditev: zdravo druženje) ki bodo sledile, si lahko ogledate v našem koledarju dogodkov v desnem stolpcu.

Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij (klik!), ki smo jih posneli na dogodku.

v/t/f: Egon Horvat