Lipa pred učnim čebelnjakom opozarja na pomen trajnosti


Na četrtkovo dopoldne so v okviru projekta Digitrajni učitelj pred učnim čebelnjakom na Šolskem centru Šentjur zasadili lipo in hkrati predstavili letne rezultate učinka projekta na zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

V sklopu projekta tako nadaljujejo z vseslovensko akcijo Ocvetličimo slovenske vzgojno-izobraževalne institucije. 

Ocvetličimo slovenske vrtce in šole je vseslovenska akcija zasaditve semen, iz katerih bodo vzklile medovite cvetlice. Aktivnost so simbolično začeli ob svetovnem dnevu čebel in jo bodo, po različnih vzgojno-izobraževalnih institucijah, nadaljevali vse leto. Po ljubljanskem vrtcu so ta četrtek, z namenom decentralizacije in pokritosti celotne vertikale izobraževanja, lipo simbolno zasadili v Šentjurju in tako poudarili pomen aktivne vloge posameznika za prihodnost našega planeta. Trajnost je namreč ena od treh ključnih tem izobraževanj, ki jim bodo do leta 2026 prisluhnili učitelji in vzgojitelji, poleg nje bodo prisluhnili še finančnim in digitalnim vsebinam.

Željo za sodelovanje izkazal velik delež učiteljev

Od ciljnih približno 20 tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je željo za sodelovanje do zdaj izkazalo dobrih 14 tisoč vzgojiteljev in učiteljev iz približno 400 vrtcev, osnovnih, srednjih in višjih šol, glasbenih šol in šol s prilagojenim programom.

Koordinatorka projekta na Šolski center Šentjur Metoda Križanec je povedala naslednje: “Večina zaposlenih se je med šolskim letom že udeležila prvega uvodnega usposabljanja, kjer so nas podučili o prvih korakih z vseh treh področij. Pred nekaj dnevi smo se tri prenašalke znanja z našega centra udeležile usposabljanja o tem, kako usposobiti učitelje za pripravo interaktivnih gradiv, za delo v spletnih učilnicah in uporabo drugih digitalnih orodij. Sodelavcem bomo ta znanja prenesle v začetku šolskega leta in pričakujemo, da bodo kolegi takrat že lahko začeli uporabljati ta orodja,

Direktor Šolskega centra Šentjur Branko Šket je tako povzel razlog za priključitev k projektu: “Menim, da je izobraževanje na področju digitalizacije zelo pomembno. Umetna inteligenca je tukaj, jo je treba sprejeti in dijakom in študentom pokazati, kako je lahko koristna. Od tu naprej krepimo še trajnostno zavest, na naši šoli se ukvarjamo z naravo, pridelavo in ponudbo hrane in sodelovanje v projektu se nam je tudi zato zdelo smiselno.”

Sredstva za 17 milijonov evrov vreden projekt zagotavljata evropski Instrument za okrevanje in odpornost »NextGenerationEU« in Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje.

Foto: ŠC Šentjur