Ljudska univerza Celje praznuje 100-letnico obstoja in delovanja

26. 09. 2021 06:20

LU Celje v septembru praznuje 100. obletnico svojega obstoja in delovanja, kar jo uvršča med najstarejše izobraževalne institucije za odrasle v Sloveniji. Ob jubileju so izdali publikacijo, v kateri je prvič v zgodovini osvetljen razvoj LU Celje skozi čas.  

30. septembra 2021 bodo jubileju v čast v Celjskem domu organizirali slavnostno prireditev, prav tako bodo na ta dan otvorili razstavo na Krekovem trgu. Slavnostni govorec prireditve bo tudi predsednik države Borut Pahor. 

Ljudska univerza Celje je javni zavod z najdaljšo tradicijo vseživljenjskega učenja v Sloveniji. Njeni začetki segajo v oddaljeno leto 1921, ko so pod imenom Ljudskega vseučilišča izvedli prvo predavanje za odrasle. Obletnica ima še toliko večjo težo, saj je bilo področje izobraževanja odraslih na svoji poti izpostavljeno številnim izzivom in spremembam, katerim so se na LU Celje uspešno prilagajali. Celjska univerza je danes v lokalnem okolju in tudi širše prepoznana po kvalitetnih izobraževalnih programih in številih nacionalnih ter evropskih projektih, ki dvigajo njeno prepoznavnost tudi onkraj meja.

100. obletnico bo poleg Ljudske univerze Celje v naslednjih mesecih obeležil tudi Andragoški zavod Maribor. Praznovanje bo potekalo tudi na nacionalni ravni, saj bo Zveza ljudskih univerz Slovenije (ZLUS) v sodelovanju z ostalimi ljudskimi univerzami organizirala po vsej Sloveniji številne dogodke. Vse to z namenom promocije izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
160 queries in 1,965 seconds.