Ljudska univerza Celje uspešno izpeljala Tedne vseživljenjskega učenja


Maj in junij sta že tradicionalno meseca, kjer se s številnimi dogodki in delavnicami po vsej Sloveniji krepi zavest, da se ljudje učimo vse življenje, ne glede na našo izobrazbo in starost, ter da s pridobivanjem novih znanj in veščin osebnostno rastemo in se razvijamo. Ljudska univerza Celje je v ta namen za prebivalce lokalne skupnosti pripravila pestro paleto različnih dogodkov, ki so odgovarjali na potrebe in interese različnih generacij.

Kaj vse smo ponudili krajanom Celja?

Da nas izčrpavajo vedno slabši medosebni odnosi, ni več samo mit, zato smo organizirali predavanje za starše z naslovom Starševstvo in izgorelost, ki ga je vodila dr. Sara Jerebic iz Družinskega inštituta Bližina. Na predavanju, ki je osvetlilo, da živimo v obdobju, ko so preutrujenost, izgorelost in izčrpanost že skoraj stalnice vsakdana, je bilo predstavljenih tudi veliko tehnik za krepitev zavedanja in posledično za večjo obvladovanje stresa. V ta namen smo organizirali tudi delavnico Tehnike obvladovanja stresa, z delavnico Rdečega križa pa smo udeležencem predstavili tudi postopke oživljanja, kar se nam je zdelo zelo koristno.

Medgeneracijsko povezovanje smo osvetlil s predavanjem dr. Sare Jerebic, ki je govorila o odnosih s starimi starši in njihovem pomenu za prihodnje generacije. Področje kulture smo obeležili z obiskom Slovenskega ljudskega gledališča Celje, prav tako smo organizirali delavnico Izdelava gledaliških lutk. Osnovnošolce smo popeljali po prostorih uredništva Radia Celje, organizirali pa smo tudi voden ogled Tehnoparka Celje, ki je eden najnaprednejših zavodov za spodbujanje znanosti, tehnologije in inovativnosti v Sloveniji. Ker je zdravje temelj, na katerem lahko uspešno gradimo različne življenjske poti, smo izvedli delavnici Fit hrbtenica in predavanje naturopatinje Erike Brajnik, ki je govorila o pomenu pravilne prehrane na zdravje in počutje v poletnih mesecih. Ker na zdravje vpliva tudi ročno ustvarjanje, smo izvedli delavnico Ustvarjajmo z glino, ki je bila zelo dobro obiskana, udeleženci pa so svoje izdelke odnesli domov.

Poskrbeli smo tudi za ezoteriko, in sicer z delavnico Kaj nam sporočajo angelske karte za življenje?, ter za modne navdihe s praktično delavnico Šik v poletje. Tedne vseživljenjskega učenja smo zaključili s predavanjem Aljoše Bagole, ki je napolnil dvorano Kina Metropol. »Kako biti v redu?« se je glasil naslov predavanja in marketinški guru je s svojim dodelanim nastopom in besednimi igrami poskrbel, da so obiskovalci dogodek zapustil navdahnjeni in opremljeni s praktičnimi znanji, kako se okrepiti in  opolnomočiti po izgorelosti.