MCC je šel s KolesCEm na pot (foto)


dsc_3205

Minulo soboto sta Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center (znotraj katerega le ta deluje) uspešno izvedla dogodek ”S KolesCE-m na pot. Gre za enkraten dogodek, z dolgoročnim vplivom.

Z dogodkom so osveščali lokalno skupnost o možnosti uporabe javnega sistema koles ”KolesCE”, o tem kaj Evropa na dnevni ravni počne zanje, pa se morda ne zavedajo ter povezali občine, ki so uporabnice sistema KolesCE.

dsc_3147Prav tako so s projektom želeli zmanjšati uporabo avtomobila vsaj za en dan in prizanesti okolju. Dogodka so se udeležile vse generacije in kvalitetno preživele sobotno dopoldne. Uspešno so prekolesarili zastavljeno ciljno kilometrino, nahranili možgane in telo.

Prva trasa je štela 6 km, vodila je ob Savinjskem nabrežju in bila primerna za najmlajše udeležence dogodka ter njihove starše. Druga trasa je merila 14 km, iz mestnega jedra smo se napotili proti Šmartinskemu jezeru ter nato pot nadaljevali mimo Nove vasi do Celjskega mladinskega centra. Na tretjo traso so se odpravili kondicijsko najbolj pripravljeni udeleženci in udeleženke, saj je štela kar 42 km, vodila pa je od Celja do Žalca, čez Košnico, do Laškega in nazaj do cilja vseh treh tras, tj. Celjski mladinski center.

Na vsaki trasi so s postojankami poskrbeli, da so se udeleženci lahko okrepčali in se zabavali ob poučnih igrah na temo Evropske unije. Pozitivno so presenetili najmlajši udeleženci, saj so se pokazali svoje odlično znanje. To nam je dalo še dodaten zagon, da v prihodnosti nadaljujemo sodelovanje s šolami in predajamo naše znanje na mlajše generacije, kot smo to počeli do sedaj. Projekt je delno sofinancirala EU.

dsc_2759

Zahvala ekipe Celjskega mladinskega centra: Iskreno se zahvaljujemo Mestni občini Celje (g. Miran Gaberšek), Občini Žalec (ga. Tilka Potočnik) in Občini Laško (g. Uroš Trkaj in ga. Tina Rosina), za podporo in soglasja. Kar zadeva približevanja sistema KolesCE skupnosti, se zahvaljujemo ekipi Nomago in Nextbike, še posebej gospodu Petru Žnidaršiču, za odlično sodelovanje z ekipo Celjskega mladinskega centra. Na dan dogodka, so na kar treh lokacijah (Celje – Levstikova ul., Laško – Trubarjevo nabrežje in Žalec – Glavna avtobusna postaja) njihovi zaposleni mimoidočim predajali znanje o registraciji v sistem, najemu koles in uporabi mobilne aplikacije. Tudi ekipa Celjskega mladinskega centra je posnela video o registraciji in najemu kolesa na sami postaji KolesCE, saj takšen video še ni obstajal. Ljudem smo želeli prikazati, da je raba kolesomata varna in preprosta.

Na poti so nas spremljali kolesarski vodniki, iskrena hvala gospodu Boštjanu Goležu in Maticu Robiču, iz Kolesarskega centra Bike Ek Scott Concept Store, za strokovnost.

Zahvaljujemo se gospodu Dušanu Kondi (Špica, Celje), gospodu Mihaelu Zveru (MČ Slavko Šlander), gospodu Maksimilijanu Klemnu (MČ Nova vas), gospodu Primožu Posinku (MČ Dečkovo naselje), ZKŠT Žalec (Turizem – gospa Valentina Rezman, za koordinacijo), JKP Žalec (za stojnico pri Fontani piva) in STIK Laško, za odobritev postojank na lokacijah.

Hvala vsem našim sponzorjem Zavodu Celeia (ga. Urša Dorn), Zala voda (ga. Simona Oset), ZKŠT Žalec – Turizem, Sendvičarna, Geršak d.o.o. in Gostilna pod Škalcami Sebastjan Ajdnik s.p.

Zahvaljujemo se tudi našim prostovoljcem, študentom, saj bi brez njihove pomoči dogodek težje izpeljali ter vsem medijem, ki so nas podprli in bili naš podaljšan glas.

foto: Celjski mladinski center