Na Ljubečni izpeljali celjsko slovesnost v spomin žrtvam prometnih nesreč

smrt,

Na vsako tretjo novembrsko nedeljo v letu se na svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč v zadnjih letih spomnimo vseh tistih, ki so na cesti izgubili življenje ali pa so jih posledice prometne nesreče hudo prizadele.

Za kulturni program so poskrbeli otroci z OŠ Ljubečna; vir foto: MOC

V Celju so ob spominskem obeležju na Levstikovi ulici žrtvam prometnih nesreč prižgali svečko, v ponedeljek pa je bila na Osnovni šoli Ljubečna v sodelovanju s Policijsko upravo Celje in Zavodom Vozim osrednja mestna slovesnost.

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Celje je tudi letos v sodelovanju z Zavodom Vozim, ZŠAM in policijo izvajal preventivno – izobraževalne aktivnosti.

V imenu občine je spregovoril podžupan Samo Seničar; vir foto: MOC

Posebno pozornost je namenjal mladim, ki so na začetku svoje življenjske poti in še nimajo dragocenih izkušenj na področju prometa. Nekateri od njih se ne zavedajo, da lahko že trenutek nepazljivosti na cesti za vedno spremeni njihovo življenje ali življenja ostalih udeležencev v prometu.

S cestno–prometnimi pravili na razumljiv in primeren način seznanjajo tudi otroke v vrtcih in osnovnih šolah. Aktivnosti, kot so projekti Kolesarčki, Jumicar, Pasavček in Bodi viden, so tam zelo dobro sprejete.

Inšpektor v Oddelku za cestni promet Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Celje Edi Baumkirher; vir foto: MOC

Letos je v prometnih nesrečah na Celjskem in Koroškem (območje, ki ga pokriva Policijska uprava Celje) umrlo 10 ljudi, in sicer 6 voznikov osebnih vozil, dva voznika električnih koles, pešec in motorist. Nekaj manj kot 100 ljudi se je v letošnjih prometnih nesrečah huje poškodovalo. Lani v enakem obdobju je na našem območju v prometnih nesrečah umrlo 14 ljudi, 112 se jih je huje poškodovalo.

Janez Hudej je zaradi posledic prometne nesreče že dolga leta na invalidskem vozičku; vir foto: MOC

Ambasador Zavoda Vozim Janez Hudej je zaradi posledic prometne nesreče že dolga leta na invalidskem vozičku. Na slovesnosti je znova poudaril, kako zelo pomembno je ozaveščanje mladih o prometni varnosti: “Delitev lastne zgodbe o prometni nesreči in posledicah, ki sem jih doživel, omogoča mladim, da bolje razumejo resničnost in pomembnost varne vožnje. Pozitiven odziv mladih na naše zgodbe kaže, da se dotika njihovih čustev in jih spodbuja k razmišljanju o svojem ravnanju v cestnem prometu. Verjetno so prepoznali močno sporočilo, ki ga nosi naša izkušnja in se zavedajo, kako majhna dejanja lahko vplivajo na njihovo lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Morda je ravno naša iskrenost, odprtost in pogum pri deljenju osebne zgodbe tisto, kar še posebej gani mlade. Prav tako lahko naše osebne izkušnje spodbudijo razmislek o pomenu odgovornosti in previdnosti med vožnjo, kar je ključno za zmanjšanje števila prometnih nesreč. S takšnimi prizadevanji lahko resnično prispevamo k ustvarjanju varnejšega okolja v cestnem prometu.”