Najbolj kakovostna studenčnica v Celju je na Skalni kleti

17. 01. 2020 07:00
studenec-skalna-klet-dornov-studenec-min
Studenec Skalna klet

Mestna občina Celje je lani ponovno naročila analize, s katerimi so preverili kakovost vode iz studenca Gabrovka, Meškovega studenca in studenca Skalna klet (Dornov studenec).

Analize, ki so jih opravili strokovnjaki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, so pokazale, da je najbolj kakovostna voda v studencu Skalna klet. Vsi vzorci, ki so bili v tem studencu odvzeti lani, in tudi vsi tisti, ki so bili odvzeti predlani, so bili ocenjeni kot zdravstveno ustrezni. 

studenec-gabrovka-min
Studenec Gabrovka

Drugačno pa je stanje v studencu Gabrovka. Analize so tako kot v letu 2018 pokazale, da je v tem studencu  mikrobiološka kakovost vode najslabša, zato strokovnjaki svetujejo, da je občani ne uporabljajo za pitje. V kolikor jo bodo kljub opozorilom uporabljali, jo morajo pred pitjem temeljito prekuhati. Vsi štirje vzorci, ki so bili lani v vseh štirih letnih časih odvzeti v studencu Gabrovka, so bili namreč zaradi prisotnosti fekalnih bakterij zdravstveno neustrezni. Predlani so bili v tem studencu mikrobiološko neustrezni trije od štirih odvzetih vzorcev.

Tudi vodo iz Meškovega studenca je po mnenju strokovnjakov potrebno preventivno prekuhati. V enem od štirih odvzetih vzorcev so bile prisotne fekalne bakterije. 

Strokovnjaki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano poudarjajo, da občani vodo iz vseh treh studencev uporabljajo na lastno odgovornost in da so rezultati analiz odraz trenutne kakovosti vode. Zavedati se morajo, da območje studencev ni zaščiteno in pod nadzorom, da voda ni obdelana s postopki priprave in da se lahko njena kakovost zaradi obilnejših padavin ali drugih vzrokov zelo hitro spremeni. 

Fizikalno-kemijski vzorci vseh treh studencev skladni s kriteriji Pravilnika o pitni vodi

V vodi vseh treh studencev pa so poleg mikrobioloških analiz opravili tudi fizikalno-kemijske. Po fizikalno-kemijskih parametrih so bili vsi odvzeti vzorci iz vseh treh studencev skladni s kriteriji Pravilnika o pitni vodi. V vzorcih ni bilo prisotnih pesticidov in industrijskih onesnaževal. Tudi koncentracije nitritov so bile nizke. Vode so bile srednje trde do trde. Najbolj trda je bila voda iz Dornovega studenca, najmanj pa iz studenca Gabrovka. Povprečna pH vrednost vode v studencu Gabrovka je znašala 8, v ostalih dveh pa 7,6.

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
174 queries in 1,104 seconds.