Ne pozabite: čas je za oddajo olajšave za družinske člane


Izteka se rok za oddajo vloge za Olajšavo za vzdrževane družinske člane 2022. Kako ter do kdaj je mogoče oddati vlogo preberite v nadaljevanju.

Olajšava za vzdrževane družinske člane 2022 se lahko uveljavlja, tudi če je niste uveljavljali med letom. Lahko pa jo uveljavljajo tudi tisti, ki želijo medletno olajšavo spremeniti. Uveljavlja se sicer lahko z vlogo, ki je dostopna tukajGre za Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine, oddati pa jo je možno na dva načina. Če se vlogo odločite oddati v papirnati obliki, jo letos lahko oddate do 6. februarja, v kolikor pa boste vlogo oddajali preko spletne strani eDavki, se rok za oddajo pomakne na 20. februar.

Vzdrževani družinski člani se lahko uveljavljajo pri izračunu akontacije dohodnine na mesečni ravni ali pri letnem informativnem izračunu dohodnine. Olajšavo za vzdrževane družinske člane 2022 je možno uveljavljati tudi v napovedi za odmero dohodnine. A tako jo lahko uveljavljajo le tisti, ki do 15. junija ne bodo prejeli informativnega izračuna dohodnine za lansko leto. V tem primeru mora zavezanec napoved za odmero dohodnine najpozneje do 31. julija oddati sam.

Kdo so vzdrževani družinski člani?

Olajšava za vzdrževane družinske člane 2022 je možna brez omejitev za otroke do 18. leta starosti, pod posebnimi pogoji pa se lahko olajšava uveljavlja tudi za starejše otroke, zakonske partnerje, starše oz. posvojitelje ter za člane kmetijskega gospodinjstva.

V spodnji tabeli si poglejte, koliko znaša olajšava za vzdrževane družinske člane 2022 (zneski v EUR):

Za prvega vzdrževanega otroka 2.510,03
Za drugega vzdrževanega otroka 2.728,72
Za tretjega vzdrževanega otroka 4.551,10
Za četrtega vzdrževanega otroka 6.373,48
Za petega vzdrževanega otroka 8.195,86
Za vzdrževanega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo 9.094,90
Za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana 2.510,03

Foto: Pixabay