Občanka Ivanka organizirala otvoritev novih pridobitev v njihovem kraju

19. 07. 2022 08:34

V Leskovcu pri Ljubečni je bilo v četrtek zelo veselo, saj je domačinka Ivanka Mirnik pripravila slovesno otvoritev pravkar dograjene kanalizacije, novega vodovoda in asfaltirane ceste.

Trak sta svečano prerezala gospa Mirnik in podžupan Vladimir Ljubek, nove pridobitve pa je blagoslovil upokojeni celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek.

Prisotni so bili tudi župnik župnij Šmartno v Rožni dolini in Ljubečne Janko Ivančič, nekdanji dekan v Novi cerkvi Alojz Vicman, vojniški župnik Anton Perger ter domačini, ki niso skrivali velikega zadovoljstva zaradi napredka v domačem kraju.

Izgradnja manjkajoče kanalizacije je evropski projekt, ki ga Mestna občina Celje izvaja skupaj z občinama Štore in Vojnik. Ocenjen je na 7,5 milijona evrov in je sofinanciran z evropskim denarjem. V sklopu projekta bo na območjih znotraj aglomeracij, kjer javna kanalizacija še ni v celoti zgrajena, v vseh treh občinah zgrajenih 26.760 metrov nove javne komunalne infrastrukture, 16 črpališč, na novo pa bo priključenih tudi 608 objektov za 2181 ljudi. Odpadna voda, ki se zdaj na nekaterih območjih iz pretočnih greznic  izliva v podtalnico in bližnje jarke oziroma vodotoke, se bo čistila v čistilni napravi Celje ali čistilni napravi Škofja vas.

Podžupan Vladimir Ljubek je na otvoritvi dejal: »Zelo sem vesel, da ste me povabili na današnjo otvoritveno slovesnost, ki mi daje vedeti, da vam zaključena  gradbena dela v vašem kraju res pomenijo zelo veliko. Zadovoljstvo krajanov je najlepša nagrada za naš trud in nam daje veliko spodbudo za ostale projekte, ki jih imamo v načrtu.  Manjkajoč odsek kanalizacije, ki je tukaj pri vas že zgrajen, bo sicer na objekte priključen šele jeseni, že zdaj pa se lahko varno vozite po novo asfaltirani cesti, ki je bila vaša dolgoletna želja. Javno podjetje Vodovod-kanalizacija je obnovilo vodovodno omrežje, kar je prav tako zelo pomembno za nemoteno oskrbo s pitno vodo, ki zaradi globalnega segrevanja zemlje ni več sama po sebi umevna. V  Celju nam pitne vode ne primanjkuje, v nekaterih delih Slovenije in ponekod v tujini pa je voda zaradi pomanjkanja postala zelo dragocena dobrina.«

Ljubek se je ob tem zahvalil tudi gospe Ivanki Mernik, ki je organizirala slovesnost in je duša tega kraja. »S svojo dobro voljo, pozitivno energijo in prijaznostjo nam je tudi danes polepšala dan,« je zaključil podžupan.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
167 queries in 1,362 seconds.