Obletnica smrti poznanega duhovnika in zgodovinarja


Na današnji dan leta 1986 je v Špitaliču pri Slovenskih Konjicah umrl Ivan Zelko, duhovnik in zgodovinar. Rodil se je 14. maja 1912 v Črenšovcih.

Po osnovni šoli v domačem kraju ter gimnaziji v Murski Soboti in Ljubljani, se je odločil za študij teologije v Mariboru, kjer je bil leta 1935 tudi posvečen v duhovnika. Kot mlad duhovnik je služboval v več župnijah v Pomurju, v vojnem metežu druge svetovne vojne pa nekaj časa tudi na Madžarskem. Od leta 1946 do smrti, to je polnih štirideset let, pa je bila njegova duhovniška postaja Špitalič pri Slovenskih Konjicah.

Kot že rečeno, je izjemno njegovo delo tudi na področju zgodovine, prekmurske zgodovine. Glavnina Zelkovih razprav in člankov namreč obravnava prekmursko zgodovino od njenih začetkov v srednjem veku pa do današnjih dni v zgodovini posameznih župnij. To potrjuje njegova bogata bibliografija, kjer so zbrani vsi dragoceni izsledki o regionalni zgodovini Prekmurja. Leta 1974 je tudi doktoriral na Teološki fakulteti v Ljubljani z disertacijo Gospodarska in družbena struktura turniške pražupnije po letu 1381, ki je postala temelj raziskovanja starejše zgodovine Prekmurja. Ob 90-letnici njegovega rojstva, leta 2002, je bil v Parku spominov v Črenšovcih, v okviru Tedna duhovnosti in kulture, odkrit in blagoslovljen tudi doprsni kip v njegovo čast.

Vir: Kamra.si