Ozaveščanje o nevarni bakterijski bolezni oljk, okrasnih in drugih lesnatih rastlin

09. 06. 2018 09:18

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) začenja z akcijo obveščanja in ozaveščanja o neozdravljivi bolezni rastlin, ki jo povzroča bakterija Xylella fastidiosa. To je nova vrsta rastlinske bakterije v Evropi, ki ogroža kmetijsko pridelavo ter nekatere vrste rastlin v urbanem okolju. Namen akcije je opozoriti na nevarnost, ki jo predstavlja nevarna bakterijska bolezen za številne gojene in prosto rastoče rastline ter na tveganja, povezana z vnašanjem/kupovanjem nepreverjenega rastlinskega materiala.

xylella_fastidiosa_hisaXylella fastidiosa je ena najbolj nevarnih bakterij na svetu, ki povzroča hude bolezni številnih lesnatih rastlin. Okužuje kmetijske rastline kot tudi številne gojene in prosto rastoče okrasne in druge lesnate rastline, ki se začnejo sušiti in lahko tudi propadejo. Razširjena je v severni in južni Ameriki, v Evropi je bila prvič ugotovljena pred nekaj leti na jugu Italije, kjer je povzročila obsežno propadanje nasadov oljk in veliko gospodarsko škodo.

Odkrita je bila tudi v Franciji, kjer se je pojavila predvsem na okrasnih rastlinah v urbanem okolju ter v Španiji, tam so bile okužene nekatere pomembne kmetijske rastline, med njimi češnje, mandljevci in vinska trta.

Bakterija po vsem svetu okužuje več kot 350 vrst rastlin, v Evropi so bile okužbe ugotovljene na več kot 70 rastlinskih vrstah. Za izvedbo učinkovitih ukrepov je ključno zgodnje odkrivanje bakterije.

xylella_fastidiosa_blizuV EU veljajo posebni nujni ukrepi z namenom, da se prepreči njeno nadaljnje širjenje na nova območja. Okužene rastline je treba uničiti, da se prepreči nadaljnje širjenje bolezni. Bakterija ni nevarna ljudem in živalim.

Bakterija se na večje razdalje širi z okuženim sadilnim materialom. Zato želimo z obveščanjem opozoriti ljudi, naj ne prinašajo nepreverjenih rastlin s potovanj znotraj EU in po svetu, saj se v njih lahko skriva nevarna bakterija. Še posebna previdnost je potrebna na območjih, kjer so bile odkrite okužbe z njo. Z akcijo želijo tudi vzpodbuditi ljudi, da nabavljajo in kupujejo različne okrasne rastline le pri znanih in preverjenih dobaviteljih.

V okviru akcije so razdelili zgibanke in plakate z osnovnimi informacijami in opozorili o bakterijski bolezni registriranim pridelovalcem in distributerjem različnih lesnatih rastlin, kmetijskim zadrugam, kmetijskim šolam in fakultetam, strokovnim službam in drugim zainteresiranim.

Več informacij lahko preberete na spletnih straneh Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin:

 

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
170 queries in 2,461 seconds.