Poletne aktivnosti ob Šmartinskem jezeru


Šmartinsko jezero je pravi biser narave blizu Celja, ki poleti ponuja pestro paleto aktivnosti in osvežitev. S svojo površino 1,07 km² ga uvrščamo med enega največjih umetnih jezer v Sloveniji. Nahaja se severno od Celja, v smeri proti Vojniku. Po tem, ko je pred letom dni doživel prenovo okolice je sedaj prijetna točka za sprostitev in rekreacijo. Na Celje.info si lahko sedaj ogledate, kaj vse Celjanom in ostalim obiskovalcem ponuja Šmartinsko jezero z okolico.


AKTIVNOSTI NA VODI

Čolnarna Muzelj vam v poletnem ambientu poleg gostinske ponudbe ponuja tudi širok izbor vodnih doživetij. Med drugim si tako lahko izposodite pedoline, čolne ali kajake, najem katerih znaša 5 € na uro. Izjema je le izposoja električnega čolna, pri katerem vas bo enourna vožnja stala 18  €.

Poleg čolnarne Muzelj se nahajata ladjica Jezerska kraljica in pristan Luke Sailor. Jezerska kraljica vas ob pijači in jedači popelje po celotnem Šmartinskem jezeru za 5 € na uro vendar le, če se na njej zbere več kot 10 potnikov. Najmlajši lahko nad vodo tudi povsem brezplačno skačejo na trampolinu, za največje avanturiste pa je sta rezervirana vožnja s trike-trikolesnikom in hoja po vodi za 5 € na uro. Na južnem delu jezera, v smeri proti Celju, sta celo nameščeni dve majhni skakalni napravi, ki služita skokom v vodo s smučmi.

RIBOLOV

Šmartinsko jezero je priljubljena točka tudi za ljubitelje ribolova. Potrebujete le veljavne ribiške dovolilnice, ki jih lahko dobite v čolnarni Muzelj ali v Ribiškem domu Brezova, nato pa se lahko podate na poljubno dolg ribolov. Ribe je možno loviti na za to določenih območjih, prepoved ribolova pa velja na območju ribogojnice. Ribiški dom Brezova ponuja tudi možnost prav posebnega doživetja – nočnega ribolova.

KULINARIKA IN PIKNIK

Šmartinsko jezero ni le popolna lokacija za rekreacijo, marveč obiskovalcem ponuja tudi pestro gostinsko ponudbo. Med novejšimi je prav gotovo pravljična vasica Zelen’dol, kjer je možen najem PIKNIKgril KOČ z odprtim ognjiščem 365 dni v letu. Najem ene od treh koč za praznovanja ali zgolj za zaključene družbe vas bo med tednom dnevno stal 70 €, med vikendom pa 85 €. Zelen’dol pa tudi sicer ne počiva, saj njegova gostinska ponudba zajema tudi tematske dneve ali pa večere sproščanja ob glasbi 70ih, 80ih in 90ih let. Tudi čolnarna Muzelj obiskovalcem poleg gostinske ponudbe in aktivnosti na vodi s štirinajstimi ležišči ponuja tudi možnost dnevnega počitka, prav tako pa je lokacijo možno najeti za piknike in zaključene družbe.

Poleg Šmartinskega jezera se med drugim nahaja turistična kmetija Vozlič, ki obiskovalcem poleg gostinske ponudbe in najema sob za 60 ljudi ponuja tudi pohodništvo po zeleni pokrajini nedaleč od Celja ter namizni tenis. Priljubljen prostor blizu jezera je  gostinski paviljon Pušn’n’šank pri Tini, ki ga je možno najeti za piknik za približno 70 ljudi, za večje zabave pa je možno najeti tudi notranje prostore. Prav na tej lokaciji pa vsako leto potekata tudi prvomajsko kresovanje ter Štimungfest.

Kulinarična doživetja si lahko poleg pestre palete aktivnosti privoščite tudi na ladjici Jezerska kraljica in v Ribiškem domu Brezova. V okolici pa boste gostinsko ponudbo lahko našli še pri Šmarnici, kjer vsako leto potekajo različne delavnice, prav tako pa ponuja tudi eno skupno in 5 dvoposteljnih sob, v pizzeriji Emma, v okrepčevalnici Tepež ter v Točka baru, ki ponuja prostor  za igranje malega nogometa, prav tako pa je tudi tu možno pridobiti dovolilnice za ribolov.

OSTALE AKTIVNOSTI

Največji avanturisti se lahko ob Šmartinskem jezeru, natančneje v Runtolah,  z zorbom spustijo po hribu navzdol. En spust znaša 20 € na osebo, za 790 € pa lahko tudi dnevno zakupite ves zorb. Ob jezeru pa se nahaja tudi poligon za paintball, kjer boste za izposojo celotne opreme odšteli 10 €, nato pa še 5 € za 100 kroglic. Igra je primerna za vsakršno vreme ter za posameznike vseh generacij.

Nedaleč stran, natančneje pod Pušn’n’šankom pri Tini pa se nahaja tudi začasno igrišče za golf, v načrtu pa imajo še gradnjo klubskega objekta in vsaj treh lukenj, na katerih bi bilo možno organizirati manjše turnirje in tekme za otroke. Sprostitev pa je lahko tudi povsem brezplačna, saj je Šmartinsko jezero  popolna lokacija za sprehajanje, treking in kolesarjenje. Varna in urejena pešpot se začne pri cerkvi Sv. Duha v Novi vasi, od koder vas bo varna in označena pot popeljala do Šmartineskega jezera.

Ob celotni poti so razporejene lesene klopi za počitek, pot pa je lahko tudi poučna, saj se ob njej nahajajo informativne table s podatki o jezeru in njegovih prebivalcih. Z jezerom pa se lahko spojite tudi sami, saj se ob njem nahaja kar nekaj urejenih mest za kopalce.

Prijeten ambient tako kar vabi obiskovalce v svoje zavetje. Kljub pestri ponudbi in prenovljeni pešpoti pa organizatorji pogosto poudarjajo, da ima Šmartinsko jezero za Celjane še vedno negativno konotacijo. Večina domačinov se okoli jezera namreč zgolj rekreira, premalokrat pa biser narave v Celju izkoristijo za sprostitev ob hrani in pijači. So pa nad ponudbo v celoti popolnoma navdušeni turisti, ki se poslužujejo tako rekreacijskih, kot tudi sprostitvenih aktivnosti ter se na Šmartinsko jezero vedno znova radi vračajo. Kljub temu pa ni dvoma, da je prenovljena lokacija s širokim spektrom ponudb vedno bolj atraktivna tudi za Celjane.