Predavanje: Dialog med islamom in krščanstvom – utopija ali realnost? (video)


Dr. Drago Ocvirk
Dr. Drago Ocvirk

V četrtek zvečer je v Škofijskem domu Vrbje potekalo predavanje z naslovom Dialog med islamom in krščanstvom – utopija ali realnost?

Gre za predavanje v sklopu tedenskih srečanj, s katerimi želi Škofijska Karitas Celje širši javnosti predstaviti islam, njegove vrednote in kulturo, muslimanski svet, možnosti dialoga islama s krščanstvom.

“Dialog ni samoumeven”

Tokratno zanimivo predavanje je vodil religiolog in teolog prof. dr. Drago Ocvirk, ki se je najprej lotil historičnega pregleda dialoga. Ta je prišel v veljavo šele po 2. svetovni vojni, torej se ne vleče skozi stoletja.

Ocvirk je poudaril, da dialog med pripadniki različnih kultur, ljudstev in religij ni samoumeven. “Tudi po 2. svetovni vojni smo namreč živeli v političnem sistemu, ki pa ni dopuščal pluralizma – to se je zrušilo šele v devetdesetih letih.”

DSCN8904 (Kopiraj)

Nato je Ocvirk pripravil še historični pregled obeh religij. V islamu že od začetka obstajata dve močni skupini: suniti in šiiti. Ob tem pa je potrebno poudariti, da so tudi Slovani razdeljeni na kristjane in pravoslavce. In medtem, ko so slovanski narodi vseeno zaživeli v harmoniji, se muslimani še vedno prerekajo, katera veja je prava in drug drugega izključujejo. Ravno zato ni dialoga, kar pa postane problematično, če pomislimo, da je v sedeminpetdesetih državah večina populacije muslimanov.

“Dialog je neizogiben, ker ima vsak svojo glavo, vsak je enakopraven. Da pa se sloh lahko pogovorimo, iščemo konsenz,” je dodal Ocvirk, ki je poudaril, da pa se stvari že spreminjajo.

Dialog med islamom in krščanstvom – utopija ali realnost?

"Kot kultura in kot družba moramo nekaj spremeniti."
“Kot kultura in kot družba moramo nekaj spremeniti.”

“Strateško gledano večina islamskih voditeljev meni, da dialog ne pristoji muslimanom, ker so zadnja razkrita religija,” je povedal Ocvirk in dodal.” V dialogu z muslimani se moramo čim bolj približati življenju.” Upoštevati je namreč potrebno, da danes živimo v globalnem svetu – ni več zaprtih skupnosti, vse se med seboj prepleta.

Drago Ocvirk je še dodal, da alternativa dialoga ne obstaja in tega se vedno bolj zavedamo. “Kot kultura in kot družba moramo nekaj spremeniti,” je zaključil.

Predavanje si lahko v celoti ogledate v spodnjem video posnetku.

polovicka_celje_klik