Premestitev duhovnikov tudi v nekaterih celjskih župnijah

04. 08. 2018 08:34

Ta mesec se po vseh slovenskih škofijah dogajajo razrešitve in premestitve duhovnikov iz ene župnije v drugo. Temu vsled bodo nekaj sprememb deležne tudi nekatere župnije celjske škofije.

Pred dnevi je svoj odstop papežu ponudil tudi celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek.

Spremebe v župnijah so se zgodile bodisi zato, ker so se “odpovedali župniji”, bodisi zato, ker so bili “razrešeni” in imenovani v drugo župnijo.

Vsak župnik je z odlokom postavljen v župnijo in ima pravico do stalnosti, zato se duhovnik pri premestitvah, potem ko se je pogovoril s svojim škofom, odpove oz. je razrešen službe, v kateri je deloval, da sprejme novo službo. Razrešitev oz. odpoved ne pomeni, da župnik službe oziroma župnije ni imel rad, pač pa, da je pripravljen sprejeti škofovo odločitev glede premestitve.

“Razrešitev” in “odpoved” torej pomenita zgolj zaključek ene in sprejetje druge službe.

Spremembe v župnijah na Celjskem:

Ivan Hrastnik je razrešen službe župnijskega kaplana v Opatijsko – mestni župniji Celje – sv. Danijel in imenovan za župnijskega kaplana v Župniji Šoštanj, Bele Vode in Zavodnje. Na njegovo mesto bo v mestno župnijo Celje prišel novomašnik Matic Lesjak. 25-letni Lesjak prihaja iz župnije Sveti Jurij ob Taboru, škofija Celje. Kot je povedal ob novi maši pred mesecem dni, ima rad osebni stik z ljudmi neglede na starost.

Alojz Vicman, župnik Župnije Nova Cerkev, je razrešen službe župnika soupravitelja Župnije Vitanje. Njegovo mesto je zasedel Urban Lesjak, ki je razrešen službe župnijskega kaplana v Župniji Šoštanj, Bele Vode in Zavodnje.

Že meseca junija so bile izvršene naslednje spremembe:

Anton Lavrič CM je na predlog vizitatorja Slovenske province Misijonske družbe razrešen službe bolniškega duhovnika v Splošni bolnišnici Celje in Psihiatrični bolnišnici Vojnik. Na to mesto je bil imenovan 65-letni Vladislav Bizant CM.

Iztok Hanžič, župnijski upravitelj Župnije Sv. Lenart nad Laškim in Župnije Sv. Rupert nad Laškim, je na predlog dekana Dekanije Laško imenovan za župnika Župnije Sv. Lenart nad Laškim in župnika soupravitelja Župnije Sv. Rupert nad Laškim.

foto: Škofija Celje

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
167 queries in 0,728 seconds.