Primož Cirman dobitnik novinarske nagrade Čuvaj/Watchdog (video)

25. 11. 2018 13:21

cirman-val-202Pred dnevi je Društvo novinarjev Slovenije v ljubljanski Moderni galeriji s pomočjo Radia Ga – Ga podelil nagrade Čuvaj/Watchdog za izstopajoče novinarske in fotoreporterske dosežke iztekajočega se leta.

Med prejemniki nagrade je tudi celjski novinar Primož Cirman. Nagrado je prejel skupaj s kolegico na Siol-u, Vesno Vuković.

Kot so podeljevalci zapisali v obrazložitvi njune nagrade, gre za novinarja stare šole, ki sta domala vso kariero, v kateri sta se večinoma ukvarjala s pokrivanjem gospodarstva in (z njim povezane) politike, preživela v tisku. Od leta 2016 delata za Siol.net in dokazujeta, da tudi v digitalnem svetu obstaja prostor za resne, kvalitetne in preiskovalne novinarske vsebine. Pregled njunih novinarskih prispevkov v zadnjem letu dni se bere kot kronologija slovenske tranzicije ali kot leksikon, kdo je kdo v tem procesu. Gospodarske in politične mreže, vplivni posamezniki, netransparentno delovanje institucij, ki bi same morale biti zgled ostalim – ministrstva, Banka Slovenije, DUTB, notarji, politične stranke…

Več kot bogat opus novinarskega tandema ni zgolj posledica dobre obveščenosti, neverjetne vztrajnosti, volje do dela, obvladanja veščin preiskovalnega novinarstva, sinergij dveh trmastih, a poštenih značajev, in skupaj več kot 40 let izkušenj, ampak tudi trdnega prepričanja, da so novinarji tisti, ki morajo v imenu javnosti nadzorovati nosilce oblasti in razkrivati dejstva, ki niso v interesu družbenih, ekonomskih in političnih elit.

Vsi prejemniki nagrad za leto 2018 so:

Nagrada za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva: Slavko Bobovnik, Televizija Slovenija

Nagrade za izjemne novinarske dosežke v letu 2018:

  • Blaž Petkovič, Večer
  • ekipa oddaje Globus, Televizija Slovenija
  • Primož Cirman in Vesna Vuković, Siol.net
  • Alenka Marovt, Miha Plementaš in Špela Bezjak, projekt Dejstva, POP TV

Nagrade za izjemne dosežke v novinarski fotografiji:

  • za posamično fotografijo Andrej Petelinšek, Večer
  • za reportažo Voranc Vogel, Delo
  • za multimedijsko zgodbo ekipa projekta Naši heroji, Jure Mazgič, Jan Lukanović, Gal Ancelj in Matija Lepoša, Plac

Debitantski nagradi za dosežke mladih novinarjev, ki so v poklicu manj kot pet let:

  • Lea Udovč, Slovenska tiskovna agencija
  • Matej Zwitter, Radio Študent

Pohvala:

Pohvalo porote za izjemen novinarski dosežek 2018 prejme Maja Derčar in Uredništvo notranjepolitičnega in gospodarskega programa Radia Slovenija za projekt Preverjamo dejstva.

foto: Val 202; vir: Festival Naprej/Forward

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
138 queries in 0,736 seconds.