S komemoracijami in venci počastili spomin na mrtve


V Celju so pred dnevom spomina na mrtve pod okriljem mestne občine pripravila spominski komemoraciji v Starem piskru in na Golovcu, se poklonili spominu na pokojne častne meščane ter položili venec v Spominskem parku Teharje.

Na osrednji slovesnosti v Starem piskru je bila letos slavnostna govornica Darja Jan iz Muzeja novejše zgodovine Celje, ki je med drugim prebrala del pesmi celjskega pesnika Frana Roša, Pozdrav svobodnemu Celju:

»Z očmi nasmejanimi gledam te spet iz daljav,

ko danes mi vsaka je misel tebi v pozdrav,

o Celje ti belo, ki senca že zadnjih meglá

nad tabo se je raztopila v jasnini neba.

Že čas je. In skoro pregnanci se sklonemo k tlom,

poljubimo rodno zemljo in pozdravimo dom.«

Stari pisker je spominski prostor žrtev nacističnega nasilja, ki je tesno povezan z najtemnejšim obdobjem nemške okupacije med drugo svetovno vojno. V tem zaporu, ki je zdaj dislocirana enota Muzeja novejše zgodovine Celje, je okupator zapiral zavedne Slovence, antifašiste ter člane in podpornike odporniškega gibanja. Na dvorišču zapora je v letih 1941 in 1942 brez kakršnekoli sodbe ustrelil 374 talcev.

V imenu Mestne občine Celje je venec k obeležju položil župan Bojan Šrot z delegacijo. Vence so položili še predstavniki veteranskih organizacij. Kulturni program je pripravila III. osnovna šola Celje.

Slovesnost s krajšim programom so pripravili tudi pri grobnici Golovec, kjer so vence položili podžupanja Breda Arnšek z delegacijo MOC in predstavniki veteranskih organizacij. Kulturni program je pripravila Osnovna šola Frana Roša, slavnostni govornik je bil Ludvik Stepančič, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Celje.

Prizor iz Spominskega centra Teharje; foto: Andraž Purg

V Spominskem parku Teharje sta venca položili podžupanja Breda Arnšek z delegacijo MOC  in predstavnica poslanka Državnega zbora Janja Sluga.

Preverite tudi prispevek Prometni režim in vožnje Celebusa ob dnevu reformacije in dnevu spomina na mrtve