SBC z dodatnimi termini za obravnavo pacientov z domnevnim akutnim srčnim infarktom


srcni-infarktPodatki kažejo, da je v Celju glavni dejavnik umrljivosti srčni infarkt, pri čemer leta ne igrajo velike vloge, saj infarkt prizadene tudi mlajše, zadnje čase pogosto osebe v 40-ih letih.

Infarkta se ne da napovedati, zato je hiter odziv bistvenega pomena za preprečitev najhujše posledice – smrti.

Laboratorij za invazivno srčno diagnostiko SBC, ki razrešuje takšna bolezenska stanja, bo zato odslej tri dni v tednu oskrbo pacientov z domnevnim akutnim srčnim infarktom, zagotavljal tudi v popoldanskih urah, do 19.30 ure. Doslej je namreč laboratorij deloval zgolj od ponedeljka do petka med 7. in 15.
uro.

V teh dneh tako v popoldanskem času pacientov ni več treba prepeljati v UKC Maribor ali Ljubljano. Zgodbo ključnih pridobitev kardiološkega oddelka pa zaokrožuje še ambulantna specialistična kardiorehabilitacija. Pripravljenost je organizirana tako, da se delovna ekipa z dežurnim zdravnikom na čelu aktivira takoj, dostopni čas je 30 minut. Na ta način je pacient obravnavan v krajšem času in v domačem kraju. V kratkem pa naj bi v SB Celje dostopnost do teh storitev še povečali.

Novi prostori za izvajanje ambulantne specialistične kardiorehabilitacije pa so namenjeni pacientom po prebolelem srčnem infarktu. Kardiorehabilitacija se namreč iz zdravilišč seli tudi v bolnišnice, saj je dokazano, da pacienti, ki so po končanem bolnišničnem zdravljenju vključeni v program celostne rehabilitacije, svojo bolezen bolj učinkovito obvladujejo. Kardiorehabilitacija tudi zmanjšuje umrljivost teh pacientov. Program izvajata Kardiološki oddelek in Oddelek za medicinsko rehabilitacijo.

S pridobitvijo ključnih novosti na oddelku celjske kardiologije so pacienti dobili še hitrejšo, strokovno podprto in celovito oskrbo.

foto: pixabay