Stari grad Celje bo v soboto zasvetil v modri barvi


Stari grad Celje bo v soboto, 2. aprila, ko obeležujemo svetovni dan zavedanja o avtizmu, osvetljen z modro barvo. S tem se skuša tudi širiti zavedanja o avtizmu in ozaveščanje družbe o razumevanju oseb z avtizmom in varovanju njihovih človekovih pravic.

Med nami živi vse več otrok, mladostnikov in odraslih z avtizmom, ki skupaj s svojimi družinami živijo zelo drugačno življenje, kot ga pozna večina ljudi. Prizadete družine imajo veliko skrbi, ki so povezane z zdravjem, vzgojo, izobraževanjem in zaposlitvijo bolnega družinskega člana. Veliko se jih znajde v stiski, ker okolje njihove situacije ne prepozna, pogosto so spregledani in izključeni iz aktivnega učenja, življenja in dela.

Letošnji 2. april nosi slogan »A happy journey through life«Srečno potovanje skozi življenje. Kampanja mednarodnega združenja Autism Europe, katerega članica je tudi Zveza za avtizem Slovenije, zagovarja celostni pristop skozi celo življenjsko obdobje, da bi osebe z avtizmom lahko zaživele izpolnjujoče življenje. Več informacij: https://www.zveza-avtizem.eu/

Ob tem velja omeniti, da v novih prostorih ZD Celje premorejo tudi soba za senzorično integracijo otrok z avtizmom, ki je prva tovrstna v Sloveniji. Fotografije najdete v našem prispevku z odprtja novih prostorov ZD Celje na Gregorčičevi ulici 6 – tukaj.