TEŠ 6 bodo ponovno zagnali šele po novem letu


TEŠ 6 bo zaradi požara ustavljen za več kot dva tedna. Vzdrževalci bodo v tem času odpravili poškodbe, ki so nastale ob tokratnem požaru, sanirati pa morajo tudi septembersko okvaro, zaradi katere je TEŠ 6 prav tako nekaj časa miroval.

Kako so celjski sodniki v primeru TEŠ 6 pridelali večletne zamude

Kakor da nad projektom TEŠ 6 že ne bi viselo zadosti bremen, je včeraj zgodaj zjutraj v njem izbruhnil še požar. Ugotovljeno je bilo, da je zagorelo zaradi izteka hidravličnega olja iz poškodovane cevi, ki se je nato razlivalo po vročih ceveh in se vnelo.

Požar je bil sicer hitro ukročen, vendar bo zaradi sanacije poškodovane cevi 6. blok Termoelektrarne Šoštanj v mirovanju do 3. januarja prihodnje leto. Kljub temu prebivalci Šoštanja in okolice ne bodo čutili pomanjkanja tople vode, saj so v ta namen aktivirali blok 5.

Sicer je TEŠ 6 stal že septembra, ko naj bi ga zaustavili zaradi vzdrževalnih del, ki jih naj ne bi bilo mogoče opraviti v fazi obratovanja bloka. Toda po pisanju Večera, naj septemberska ustavitev ne bi bila načrtovana, temveč naj bi prišlo do okvare zaradi malomarnosti in nepozornosti. Že takrat naj bi na ceveh nastale poškodbe, ki so jih dokončno nameravali sanirati konec tega tedna, vendar je vzdrževalce prehitel požar. V nedeljo je tako elektrarna prvič prišla v stanje, ko ni z nobenim blokom proizvajala električne energije.

Po drugi strani pa statistika kaže, da je bila lani časovna razpoložljivost TEŠ 6 83,8–odstotna, torej primerljiva z evropskimi termoelektrarnami, razpoložljivost obratovanja po planu pa kar 96-odstotna, kar je celo nad povprečjem v EU. Delež TEŠ v celotni proizvodnji električne energije v Sloveniji je bil v letu 2017 kar 36-odstoten, v skupni proizvodnji skupine HSE pa 54-odstoten.