Kako so celjski sodniki v primeru TEŠ 6 pridelali večletne zamude


Nedavno je vrhovno sodišče v Celju izdalo poropilo o preiskavi okrožnega sodišča v Celju in njega delo v zadevi TEŠ 6. Ugotovili so vrsto nepravilnosti pri delu sodnikov, ki so si preiskovanje zadeve TEŠ 6 podajali kot vroč krompir.

Primer TEŠ 6 je ponovno razburkal slovensko javnost. Natančneje poročilo višjega sodišča v Celju, ki je preiskovalo celjsko okrožno sodišče zaradi počasnega dela v zadevi TEŠ 6. Preiskavo je naročil prejšnji pravosodni minister Goran Klemenčič in je bila uvedena februarja lani. Preiskava bi se sicer morala začeti že leta 2014, ko je enako zahtevalo specializirano državno tožilstvo.

Ugotovitve poročila so razkrili na Siol.net. To kaže, da so večletne zamude pri sodnih preiskavah TEŠ 6, ki so jih v obravnavo dobili celjski sodniki, nastale zaradi vrste vzrokov. Bolniške odsotnosti preiskovalnih sodnikov, pomanjkljiva zaslišanja vpletenih, preobremenitev sodnikov z drugimi, manj nujnimi zadevami, neuporaba mednarodne pravne pomoči in zamujanje z urgencami, so le najpogostejši vzroki, ki so pripeljali do večletnih zamud.

Postopek okoli projekta TEŠ 6 tako traja že osem let. Od tega je primer več kot štiri leta “preživel” na okrožnem sodišču v Celju. Kljub letom, ki so minila, pa je do sodne preiskave še zelo daleč.

Poleg tega Siol.net še razkriva dokumente, ki kažejo, da za velike zamude pri preiskovanju zadeve Teš 6 nista odgovorna ne policija ne tožilstvo, ampak sodišče. Policija in tožilstvo sta namreč postopke v zvezi s tem primerom izvajali zelo hitro. Ustavilo se je na sodišču, ki je samo za sklep o uvedbi preiskave potrebovalo več kot dve leti. Vmes je tožilstvo dvakrat tudi zahtevalo hitrejše delo sodišča, a zaman.

Kako je primer potoval med celjskimi sodniki?

Zadeva TEŠ 6 je bila na sodišču najprej dodeljena sodniku Bojanu Nendlu. Prejel jo je konec leta 2014 vendar, kot izkazuje poročilo, na zadevi niti ni delal zelo zavzeto. Bil naj bi preobremenjen, saj je bil v tistem času edini preiskovalni sodnik na kazenskopravnih zadevah. Sodnik je prva zaslišanja opravil šele maja 2015, pri čemer pa se sedaj pojavljajo dvomi v uporabnost teh zaslišanj. Nendl je nato maja 2016 nastopil bolniški stalež, ki je trajal do upokojitve.

Septembra 2016 je bil primer dodeljen sodniku Marjanu Gučku, ki se je prav tako zaradi drugih obveznosti s primerom TEŠ 6 začel ukvarjati šele februarja 2017. Guček je nato izdal sklep o uvedbi preiskave in dve zadevi TEŠ 6 združil v eno. Decembra 2017 je Guček šel v daljši bolniški stalež.

Zadeva je bila dodeljena tretjemu sodniku. Januarja letos jo je prevzel Darko Belak, ko je celjskemu okrožnemu sodišču po treh letih končno uspelo v Francijo vročiti sklep o uvedbi preiskave. Osumljeni so se na sklepe pritožili. Junija letos je okrožno sodišče odločilo o pritožbah vseh osumljenih in jih zavrnilo, s čimer je sodna preiskava postala pravnomočna. Osem let po začetku primera. Sodišče trenutno opravlja zaslišanja prič in obdolžencev.

Podrobneje si o dogajanju okoli primera TEŠ 6 na okrožnem sodišču Celje lahko preberete v članku Primoža Cirmana, Siol.net (klik).

bozicno-novoletni-zur-klik