Umrl Aleksander Doplihar, ustanovitelj ambulante Pro bono


v 92. letu starosti je umrl Aleksander Doplihar, legendarni zdravnik in ustanovitelj ljubljanske ambulante Pro bono, namenjene tistim, ki so ostali brez zdravstvenega zavarovanja. Doplihar se je šolal in v začetku zdravniške kariere deloval na na Celjskem.

Doplihar se je rodil leta 1930 v Mariji Bistrici v hrvaškem Zagorju, ki je širše znana kot eno osrednjih hrvaških romarskih središč. Tja je njegova družina iz okolice Gorice pribežala pred fašizmom leta 1918. Osnovno šolo in del gimnazije je obiskoval v Celju, vojna leta pa skupaj z družino kot izgnanec preživel v kraju Popovac pri Paračinu v Srbiji. Po vrnitvi v Celje je zaključil šolanje na gimnaziji in nato šel študirat na Medicinsko fakulteto v Zagreb, kjer je diplomiral. Kot zdravnik splošne medicine se je najprej zaposlil v Zdravstvenem domu v Celju, nato je bil do leta 1968 vodja obratne ambulante Železarne v Štorah. Tam je opravil tečaj iz preventivne ginekologije in pediatrije, da je lahko vodil ginekološko ambulanto ter posvetovalnico za predšolske in šolske otroke. Dve leti je delal na Republiškem zavodu za varstvo pri delu v Ljubljani. Leta 1970 ga je pot pripeljala najprej v Domžale in nato v Kamnik. Tam je ustanovil Dispanzer za medicino dela, mdr. pa so postavili tudi temeljni kamen za izgradnjo novega zdravstvenega doma v Kamniku. Leta 1984 je postal generalni direktor Združenega zdravstvenega doma Domžale, Kamnik, Litija in to delo opravljali vse do upokojitve leta 1991. V pestri zdravniški karieri je mdr. sodeloval tudi pri ustanovitvi Društva diabetikov Kamnik in se vključil v boj proti alkoholizmu kot terapevt v Klubu zdravljenih alkoholikov. Klub je vodil približno deset let. Po upokojitvi oziroma zaključku formalne zaposlitve je z zdravniškim delom nadaljeval in leta 2002 postal vodja ambulante Pro bono s posvetovalnico za ljudi brez zdravstvenega zavarovanja v Ljubljani. Njen namen je ponujanje zdravstvenih, higienskih, finančnih in socialnih uslug. Sprejemajo ljudi, ki so v hudih socialnih stiskah – brezdomce, Rome, različne turiste, ki potujejo skozi Slovenijo, izbrisane, tujce, zaposlene v Sloveniji, ki so brez slovenskega državljanstva, imajo pa dovoljenje za začasno ali stalno prebivanje v Sloveniji, upokojence z nizkimi pokojninami in socialne podpirance. Tudi, denimo, propadle samostojne podjetnike, so o Dopliharju zapisali v spletnem portalu Delo.

Šolal se je na I. gimnaziji v Celju

“Med našimi nekdanjimi dijaki je veliko zdravnikov, a samo eden je bil Aleksander Doplihar – Saško. To je tisti zdravnik, ki je leta 2002 v ljubljanskem Savskem naselju postavil prvo pro bono ambulanto za osebe brez zdravstvenega zavarovanja. Čisto prostovoljno in zastonj (!) je pomagal izbrisanim, brezdomcem, beguncem, ljudem z neobičajnim pravnim statusom, ljudem, ki se niso znali prebiti skozi administrativne labirinte, množici otrok, ki niso imeli plastične zdravstvene kartice …

Pred nekaj dnevi je v svojem 92. letu umrl v Ljubljani. Njegova I. gimnazija se klanja v njegov spomin in čuti dolžno, da pove, da je bil njen. V želji, da bi tudi drugi naši in vsi tisti, ki študirajo medicino, ali pa se bodo v prihodnjih nekaj tednih tja vpisali, bili čim bolj njemu podobni. Zdravniku, Človeku Aleksandru Dopliharju – Sašku,” je ob žalostni vesti zapisal ravnatelj I. gimnazije v Celju dr. Anton Šepetavc.