V Celju po nekaj letih brezplačno in anonimno testiranje na okužbo z virusom hepatitisa B, C in HIV

30. 11. 2017 07:11

V Splošni bolnišnici Celje bodo 1. decembra 2017 po daljšem času organizirali brezplačno in anonimno testiranje na okužbo z virusom hepatitisa B, C in HIV.

Obolenja, ki jih povzročajo ti virusi, dolgo časa potekajo prikrito, po mnogih letih pa privedejo do resnih zdravstvenih težav. Zato bi v SB Celje radi na testiranje povabili čim več ljudi, pri katerih obstaja možnost okužbe. Zgodnje odkritje okužbe lahko namreč močno izboljša izide zdravljenja.

Testiranje priporočajo posameznikom, ki se izpostavljajo intravenskemu injiciranju drog, tveganim spolnim odnosom, neprofesionalni tetovaži, prebadanju kože (piercing), neprofesionalni akupunkturi, ali pa se naključno zbodejo z okuženo injekcijsko iglo, saj so najbolj izpostavljeni možnosti okužbe z naštetimi virusi.

Okuženi so lahko tudi tisti, ki so pred letom 1993 prejeli transfuzijo krvi, oziroma so bili izpostavljeni raznim večjim medicinskim posegom ali postopkom. Lahko pa imajo okuženega družinskega člana oz. z okuženo osebo živijo v skupnem gospodinjstvu. Pri 20 – 30 odstotkih okuženih način okužbe ni pojasnjen.

Posamezniki, ki bi se radi brezplačno in anonimno testirali 1. decembra za to ne bodo potrebovali ne napotnice, ne kartice zdravstvenega zavarovanja. Izvidi testiranja bodo na voljo isti dan. V primeru pozitivnih rezultatov bodo testirani vabljeni na nadaljnjo zdravstveno obravnavo.

Vse kar morajo storiti je, da 1. decembra med 6.30 in 8.30 uro ter med 15. in 18. uro pridejo na Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja Splošne bolnišnice Celje in v oddelčni specialistični ambulanti izrazijo svojo željo po brezplačnem testiranju.

pralnica-celje-polsi-klik

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 0,789 seconds.