V Kinološkem društvu Celje izgradnjo pasjega parka podpirajo, imajo pa napotke za lastnike psov


V preteklem mesecu smo poročali, da bodo pasji prebivalci Celja končno dobili to, kar si zaslužijo, in sicer pasji park. Da bi pridobili vpogled v mnenje strokovnjakov, smo se obrnili na Kinološko društvo Celje, ki deluje že od leta 1954. Predstavniki društva so nam podali svoje mnenje o pasjem parku ter izrazili svoje predloge glede optimalnega dizajna.

Celje, kljub svoji velikosti, trenutno izstopa po odsotnosti pasjega parka v primerjavi s številnimi drugimi slovenskimi mesti, kot so Ljubljana, Koper, Maribor, Kranj, Dravograd, Novo mesto, Kidričevo, Medvode, Kočevje, Izola, Ptuj in Murska Sobota. Vendar pa naj bi se to, kot je v načrtu celjske občine, z letošnjim letom spremenilo.

Število psov v Sloveniji po podatkih portala Moj Pes narašča. Leta 2005 je bilo pri nas registriranih 125.719 psov, medtem ko je poleti 2023 to število naraslo na 238.024. Najpogostejše pasme v Sloveniji so nemški ovčarji, labradorci, maltežani in zlati prenašalci. Leta 2021 je v MO Celje živelo 4.700 psov.
Pri Kinološkem društvu Celje idejo o parku podpirajo

Pri Kinološkem društvu Celje, kjer so od leta 1954 izšolali že več kot 6.000 vodnikov in njihovih psov, idejo o pasjem parku povsem podpirajo. Glede na naraščajoče število psov v Celju menijo, da bo pasji park omogočil kontrolirano aktivnost in krepitev vezi med vodniki in njihovimi psi.

Foto: Pixabay

Prednosti pasjega parka, kot jih vidi Kinološko društvo Celje, vključujejo možnost varnega vadbenega prostora za pse, ki še niso popolnoma zanesljivi na odpoklic. ”V kolikor je v parku en udeleženec, prostor nudi varnost pred pobegom psa, ki še ni popolnoma zanesljiv na odpoklic, zato lahko vodnik z njim izvaja tudi vaje v varnem okolju, brez varovalnega povodca,” so pojasnili inštruktorji KD Celje.

V primeru, ko je v parku več udeležencev, pa poudarjajo, da je potrebno vsakega izmed njih pripeljati notri na varen način, torej na povodcu in jih spustiti šele ob prepričanju, da se vsi počutijo varne ter sproščene. Ob tem pa dodajajo, da tudi če druženje več psov skupaj uspe, bi se vsak vodnik moral zavedati, da s tem ni opravil dnevnega sprehoda, ampak samo eno vajo.

Pri KD Celje lastnikom psov v zvezi s parkom priporočajo, naj imajo psa pod nadzorom, da se mu kaj ne zgodi ali da ne povzroči drugim škode. ”Psa spustite v igro z drugim psom, če ga lahko iz igre kadarkoli odpokličete, če igra z drugim psom ni bolj prijetna od igre z vami in seveda, če svojega psa, drugega psa in drugega vodnika poznate toliko, da jim lahko zaupate,” so dejali njihovi inštruktorji.

Optimalen dizajn pasjega parka po mnenju strokovnjakov

Glede na mnenje predstavnikov Kinološkega društva Celje bi moral optimalen pasji park imeti pravokotno obliko z eno nekoliko daljšo stranjo in travnato površino tal. Ograja bi park ločila na dva dela, večji del za več psov in manjši del za samo enega psa hkrati, kar bi omogočalo posameznemu vodniku, da lahko sam dela na utrjevanju kontakta s svojim psom. V večjem delu so lahko tudi kakšna igrala, kot so tunel, miza, slalom in gugalnica, ni pa nujno.

Kinološko društvo Celje je od leta 1992 odgovorno za vadišče v Lokrovcu, ki so ga s pomočjo Mestne občine Celje, številnih gospodarskih organizacij in prostovoljnega dela njihovih članov uredili, po mnenju številnih kinoloških strokovnjakov, v enega najlepših v Evropi.

Pri Kinološkem društvu, kjer predsedniško funkcijo opravlja Boštjan Goršek, podpirajo postavitev parkov ob večjih naseljih, v koliko pa gre za nekoliko bolj oddaljene lokacije pa ob njem predlagajo kakšno dodatno parkirno mesto.