Z osrednje proslave ob dnevu državnosti 2019

24. 06. 2019 11:11

V Narodnem domu so v petek zvečer z osrednjo celjsko slovesnostjo obeležili dan državnosti.

dan_drzavnosti_celje_2019_1Slavnostni govornik je bil dr. Bojan Cvelfar, direktor Zgodovinskega arhiva Slovenije, ki je med drugim dejal:

»Kljub njeni mladostniški razigranosti, neizkušenosti in velikokrat tudi naivnosti smo lahko nanjo izjemno ponosni. In takšen praznik ponuja priložnost, da povemo na glas tisto, kar globoko v srcu čutimo: da smo srečni, da jo imamo. Državo. Našo ljubo Slovenijo, V vsakdanji naglici večkrat pozabljamo, da nam je nihče ni podaril. Nasprotno. Morali smo si jo priboriti. Tudi s puško v roki.«

V govoru je izpostavil nekaj najpomembnejših zgodovinskih dogodkov, brez katerih zagotovo ne bi praznovali dneva državnosti. Izpostavil je marčno revolucijo, množično taborsko gibanje v Žalcu, drugo majniško deklaracijo in še druge, prelomne dogodke, ki so se zvrstili od ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov pa vse do plebiscita, ko smo Slovenci glasovali za samostojno in neodvisno državo Slovenijo.

V kulturnem programu so sodelovali Celjski godalni orkester pod vodstvom dirigenta Nenada Firšta, Glasbena šola Celje (koračnica), praporščaki ter dijaki Zala Jenček, Matevž Žolnir in Tinkara Tratnik z Gimnazije Celje Center (mentorica prof. Darja Poglajen).

dan_drzavnosti_celje_2019_3»Po razglasitvi samostojne in neodvisne slovenske države 25. junija 1991 in deset dnevnimi vojaškimi napetostmi in spopadi, smo Slovenci končno zaživeli v svoji, demokratični državi, ki jo je za enakovrednega partnerja kmalu priznala celotna mednarodna skupnost. Leta 2004 smo ponosno vstopili še v Evropsko unijo. Veseli smo, da lahko živimo naše življenje v času, ko so se nam sanje in hotenja po lastni, svobodni in demokratični državi uresničile.

Brez samostojne Slovenije ne bi imeli tako dobrih izgledov za prihodnost. Brez lastne suverenosti bi bili popolnoma odvisni od volje drugih. To so na lastni koži izkusile generacije in generacije naših prednikov. Zato je toliko bolj pomembno zavedanje, da nima samo država kot naša širša skupnost obveznosti do nas, ampak da tudi mi, njene državljanke in državljani, vestno izpolnjujemo dolžnosti do naše države. Rad bi, da bi se vsi skupaj trudili še bolj spoštovati in ceniti našo ljubo Slovenijo. Pa ne samo takrat, ko nas navdušujejo in navdajajo s ponosom naši odlični športniki. Ker pa je ob vsakem rojstnem dnevu primerno izreči čestitke in lepe želje, želim, da bi v naši državi tudi v prihodnosti ljubezen premagovala sovraštvo. Kot nam je dobro znano, smo edina država na svetu, ki v svojem imenu nosi, sicer angleško besedico, love-ljubezen. Hkrati želim, da bi vsi državljani, ne glede na narodnost, živeli v medsebojnem spoštovanju, sodelovanju, zaupanju in strpnosti. Da bi neglede na različna prepričanja bili vedno pripravljeni poslušati in razumeti drug drugega.

Takšno sožitje in družbena harmonija sta seveda odlična podlaga za nadaljnjo hitro gospodarsko rast, saj nam, kot smo že večkrat v zgodovini dokazali in kar so opazili tudi drugi, pridnosti, idej in znanja ne manjka. Če bomo vsi skupaj poskušali živeti v tem smislu, med nami ne bo prostora za pomanjkanje in revščino, ki predstavljata najbolj plodna tla za razpihovanje sovraštva, to pa lahko hitro vodi tudi na naših tleh v dobro znane revolucije in vojne. Za zaključek bi rad z vami delil še misel znanega francoskega filozofa in književnika Pascala Brucknerja, ki ga zelo cenim: »Vsak dan bi se morali zbuditi v novo jutro z upanjem, z željo, da bomo ustvarili nekaj lepega, da bomo nekomu ali sebi polepšali trenutek.« Torej, ljuba Slovenija, imamo te radi. Vse najboljše za 28. rojstni dan! Vsem izrekam iskrene čestitke ob dnevu državnosti«, je dejal slavnostni govornik dr. Bojan Cvelfar, ki se je pred slovesnostjo, ko ga je v svoji pisarni sprejel župan Bojan Šrot, vpisal v knjigo častnikov gostov Celja.

*foto: Edi Einspieler, Sherpa

fgc_jugonostalgija-klik

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 1,640 seconds.