Začetek pomladi na Celjskem sejmu


gif_fpaakk_gdn-banner_300x250pxMed 15. in 17. marcem na Celjskem sejmu pripravljajo tradicionalne marčevske sejme – Altermed, Flora, Kulinart in Festival kave Slovenija.

Med vikendom, 16. in 17. marca, se jim bosta pridružila še sejem Poroka in ApiSlovenija. Z eno vstopnico boste lahko obiskali vse sejme, prav vsakdo pa bo na njih našel nekaj pisanega na njegovo kožo.

ALTERMED – sejem zdravega načina življenja

Ali veste kako se lahko izognete bolečini brez tablet in druge kemije? Koliko bolečine pravzaprav izhaja iz telesa in koliko jo zraste v glavi? Poznate alternative mesni industriji? Je zdravnik tudi vam povedal, da imate previsok holesterol ali da bi se morali izogibati glutenu? Na Altermedu boste letos lahko spoznali pester nabor prehranskih alternativ, recepte in diete za najrazličnejše zdravstvene težave, rešitve za življenje brez holesterola in še mnogo drugega. Na voljo bodo številne rešitve za boj proti bolečinam na naraven način.

V petek (15. marec) boste na sejmu lahko prisluhnili poznavalcu fitoterapije – takoimenovanemu lajšanju zdravstvenih težav s pomočjo delov zdravilnih rastlin. Predavanja pripravlja tudi Društvo za Celiakijo, v kongresni dvorani pa bo potekal posvet Podnebne spremembe so tu, ali ste pripravljeni?, kjer se bo razpravljalo o ukrepih, s katerimi lahko povečamo svojo varnost v primeru velikih sprememb, kot so žled, suša, vročina itd., ki se vedno pogosteje dogajajo tako pri nas, kot v naši neposredni bližini. Dogodek bo dopolnjevala izmenjevalnica ekoloških semen, cepi

ev, znanja in dobrin, ki se bo dogajala pred in po posvetu. Zadruga Konopko, ki se zavzema za razvoj trajnostne pridelave in predelave konoplje, pa pripravlja debato z naslovom Spremembe in dopolnitve Pravilnika o gojenju konoplje in maka kot krovnega dokumenta za konkurenčno gojenje konoplje v Sloveniji.

Sobota (16. marec) bo na Altermedu v znamenju zelišč in začimb, ki lahko lajšajo nekatere težave. Iskalo se bo odgovore, zakaj »škripljemo« in kako si pomagamo pri obnovi sklepov, kako si lahko pomagamo lajšati težave s konopljo, v demo kuhinji pa bodo potekali prikazi zdravega načina priprave popularnih jedi.

V nedeljo (17. marca) bodo na sejmu stopili v ozadje bolečine in odkrivali Zakaj boli? Kakšno je ozadje bolečine in koliko te dejansko prihaja iz telesa in koliko iz glave. Sanja Lončar bo predavala o protibolečinski kulinariki in o tem, kaj zmorejo naravni pripravki, za katere mnoge raziskave dokazujejo, da so enakovredni sinteznim zdravilom. Na vprašanje, Kako razumeti žensko naravo, bo na predavanju odgovarjala Vesna Juvan.

Na sejmu Altermed bo v dvorani L razstavljalo tudi veliko število organizacij in podjetij s področja zdravega načina življenja, kjer se boste lahko seznanili in kupili izdelke po ugodnih sejemskih cenah.

sejmi-15-17FLORA – vse za vrt, dom in okolico

Na Flori boste ljubitelji vrtičkov in narave našli najboljša ekološka semena in zelišča, sadno in okrasno drevje, trajnice, enoletnice in vrtičkarsko opremo. Letos bo poudarek predvsem na samooskrbi, domači pridelavi zelenjave, visokih gredah in urbanem vrtnarjenju. Spremljevalni program bo postregel s širokim naborom predavanj in izobraževanj, med drugim boste lahko izvedeli, kako naredimo neogrevan rastlinjak, v katerem ne zmrzuje, kakšna je prava kombinacija in mikrolokacija zasaditve na balkonih in terasah, da nam služi kot varovalo in okras. Potekalo bo predavanje o visokih gredah, spoznali se boste lahko z različnimi vrstami zdravilnih aloj ter kremah in napitkih, ki jih iz nje lahko pripravite, skupaj z Metko T. Gomboc pa boste na delavnici lahko tudi posejali zanimive sorte paradižnika za domov ter poizkušali sušen paradižnik v olju. Tradicionalno bo potekalo tekmovanje mladih cvetličarjev, vrtnarjev in aranžerjev. Za slednje je letošnje leto še posebej zanimivo, ker bo bitka pravzaprav 10. državno tekmovanje aranžerjev 2019, ki je predizbor za Sloskills 2020.

KULINART – Festival hrane in pijače

Na sejmišču boste seveda lahko tudi kaj prigriznili in popili, potekal bo namreč že 4. Kulinart, ki bo v dvorani E združil ponudbo sladic, suhomesnatih izdelkov, olj, sirov, testenin, vin, piva in čili proizvodov, obiskovalci pa bodo prav tako lahko degustirali najrazličnejše pijače, tako alkoholne, kot brezalkoholne. Društvo za Celiakijo bo prvi dan pripravilo predavanje kliničnega dietetika in strokovnjaka za dietno prehrano z naslovom Kaj imata skupnega gluten (lepek) in celiakija, med vikendom pa se bo dogajalo pod naslovom »Oprostite, gospod natakar, imam celiakijo….ni problema: kako hudo obliko pa imate?« Tudi za manj dietne in bolj sladkosnedne bo poskrbljeno, Gorazd Potočnik iz Sladkozvočja bo na svoji stojnici pripravljal sladice pred obiskovalci, odgovarjal na njihova vprašanja in svetoval.

FESTIVAL KAVE SLOVENIJA

Tudi letos bo dišalo po kavi! Dvorana C se bo spremenila v največjo kavarno pri nas, v kateri bodo marsikaj našli ljubitelji kave, pa tudi tisti, ki se s kavo ukvarjajo profesionalno. Preizkušati bo moč najrazličnejše kave z vsega sveta, spoznali se boste z novostmi na kavnem trgu, se izobrazili o različnih pripravah kave ter nakupili pripomočke za pripravo kave doma ali v gostinskem lokalu. V največji kavarni boste lahko na udobnih sedežih, z najbolj popularno pijačo na svetu v roki, ob odrskem dogajanju nekaj časa namenili sebi. Na dogodku boste v okviru projekta Sladkajmo kavo ali čaj z medom lahko poizkusili, kako se okusi zamenjati sladkor v kavi z medom.

Sejemski cikel bosta za dva dni, med vikendom, 16. in 17. marca, dopolnila še dva sejma – 18. Poroka in že 42. dneva čebelarstva v Celju – ApiSlovenija.

sejmi-16-17Sejem POROKA

Na sejmu POROKA boste v dveh dneh lahko našli vse poročne novosti in trende v svetu sanjskih poročnih dni – obleke, prstane, najbolj zaželene destinacije, fotografe, dekoracije, poročne šopke, gostinstvo, cateringe, frizerske salone, darila, organizatorje slovesnosti … Zainteresirani boste lahko videli in dobili vse informacije o tem, na kaj je treba misliti pri poroki na prostem, ali se udeležili katere izmed delavnic, ki vam bo pomagala pri posameznih odločitvah. Bodoči mladoporočenci se lahko na spletni strani www.ce-sejem.si registrirate in dobite kupon, s katerim lahko sejem Poroka obiščete brezplačno.

ApiSlovenija

16. in 17. marca bo na sejmu potekalo tudi 42. največje srečanje čebelarjev ApiSlovenija. Poleg mednarodne prodajne razstave čebelarske opreme in pripomočkov z več kot 75 razstavljavci bo postregel s številnimi strokovnimi predavanji.

Otvoritev ApiSlovenija bo potekala v soboto, 16. marca, z nagovorom nove ministrice za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandre Pivec, strokovni posvet pa bo potekal pod naslovom Le odgovoren čebelar je lahko uspešen čebelar. Govora bo predvsem o napadih čebeljih družin z varojami, o gnilobi v čebelji zalegi ter nadzoru in sanaciji težav.

Nedelja, 17. marca, bo vsebinsko posvečena dobri čebelarski praksi; različnim načinom krmljenja, izzivom pri pridobivanju čebeljega strupa, apiturizmu in apiterapiji, pomenu rezervnih družin in še …

Na čebelarskih dnevih v Celju bo skupaj s Festivalom kave Slovenija tudi prvič predstavljen vseslovenski projekt Pijemo kavo in čaj z medom, manj strokovni obiskovalci pa bodo lahko prisluhnili predavanjem o izbiri pravilnih rastlin pri urejanju okolice čebelnjaka in uporabi čebeljih pridelkov v zdravilne namene in v kozmetiki.

SPLOŠNE INFORMACIJE

Vsi sejmi bodo odprti med 9.00 in 18.00 uro, Altermed, Kulinart, Flora in Festival kave Slovenija bodo svoja vrata odprli že v petek, 15. marca 2019, medtem ko se jima bosta Poroka in ApiSlovenija pridružila dan kasneje, 16. marca. Cena vstopnice za odrasle je 7,5 EUR, za najavljene skupine pa veljajo posebni popusti. Vsak obiskovalec ob vstopu na sejmišče prejme tudi dva degustacijska kupončka, ki jih lahko unovči na sejmu Kulinart ali Festivalu kave Slovenija. Natančen cenik, razstavni program in program spremljajočih prireditev marčnih sejmov poiščite na www.ce-sejem.si.