85 let od odprtja skakalnice na Petričku


Na današnji dan je leta 1933 Celje v Liscah oz. na Petričku dobilo prvo umetno smučarsko skakalnico. Poimenovali so jo po očetu slovenskega alpinizma Juliusu Kugyju, ki je knežje mesto obiskal leto poprej, ravno na današnji dan pa mineva 71 let od njegove smrti.

Prizor s tekme v Mestnem parku po drugi svetovni vojni
Prizor s tekme v Mestnem parku po drugi svetovni vojni

Na odprtju je po slavnostnih strelih čast prvemu, ki se je spustil prek nje, pripadla domačinu Gračnerju, takoj za njim pa je sledil gost iz Norveške, Arne Guttormsen. Norvežan je dosegel tudi najdaljši skok dneva, 32 metrov.

Že naslednjo jesen je celjski sokol hotel postaviti svojo skakalnico v mestnem parku, češ da je »skakalnica v Liscah v lasti Nemcev, torej Slovencem nedostopna«, a so v smučarskem klubu to zanikali, saj naj bi bila skakalnica, če so le plačali primerno odškodnino, odprta vsakomur.

Gradnje skakalnice v parku pa niso potrdile niti pri občini sestavljene komisije.

Podobno je bila zavrnjena podpora Sportnemu klubu Celje, ki je leta 1935 hotel zgraditi skakalnico na Belejevem posestvu na Polulah.

V istem letu pa je bil na skakalnici na Petričku napovedan prav poseben dogodek, saj naj bi se prvič pri nas zgodilo, da bi skakalci ob razsvetljeni skakalnici nastopili na nočni tekmi.

Celje je skakalnico v mestnem parku, s tem pa tudi smučarske zimske spektakle na samem robu mestnega središča, dobilo po drugi svetovni vojni.

Še več podrobnosti in slik v prispevku na portalu Kamra (klik!)