Nekoč radostni Petriček še naprej buri duhove in vzbuja domišljijo ter nostalgijo (foto)


Petriček, nekoč živahen družaben in rekreacijski center, je danes le še bleda senca stare slave. Zadeva je propadla do te mere, da se je stavba porušila sama vase, toda kaj bi naj sledilo sedaj?

Posest bi naj odkupil P. Š. in obetala se je, kot smo že pisali, pozitivna sprememba v tem okolišu. Toda vse skupaj se je pretvorilo v odlagališče gradbenih materialov.

Ko smo se pogovarjali s celjskimi občani, so številni nostalgično razlagali, kako lepo je bilo včasih na Petriček hoditi na kresovanje, partizanski golaž, hladno pivo, mali nogomet, na partijo biljarda ob prostih dneh, še prej pa na trim stezo, smučanje s prvo celjsko vlečnico in skakalnico. Vsega tega dandanes na Petričku seveda ni, zato smo želeli izvedeti, kakšna prihodnost čaka nekoč priljubljeno točko obiskovanja Celjanov.

Aktualnega lastnika smo kontaktirali in dejal nam je, da so se na Petričku pričeli premiki. Maja 2023 bi se naj tam, po besedah lastnika, pričela graditi džamija za vse vernike islamske vere. Kot je še dejal lastnik Petrička, bi naj temeljni kamen že položili in pa napeljali električno napeljavo pod reko Savinjo.

V iskanju podrobnosti o lastnikovih besedah smo navezali stik s celjsko islamsko skupnostjo in nato še z islamsko skupnostjo Slovenije, kjer pa so nam zatrdili, da o tem prvič slišijo in da sami s čem takšnim nimajo nič.

Pomislili smo, da gre morda, podobno kot v Ljubljani, kjer stoji edina džamija v Sloveniji, tudi v tem primeru za tuje investitorje. Da se dodatno prepričamo o celotni zadevi, smo stik navezali še z Mestno občino Celje. Tudi tam so nam povedali, da tako o džamiji kot električni napeljavi pod Savinjo ne vedo ničesar, kaj šele, da bi kaj takšnega odobrili.

Vprašamo se lahko le, kaj je s svojimi trditvami lastnik želel doseči  in kako dolgo bomo še, na nekoč atraktivni lokaciji za celjske občane, gledali podirajočo se stavbo ter prostor, ki služi le kot odlagališče gradbenih materialov oziroma odpadkov.

Simon Valant, foto: David Valant