Benjamin Verbič, otrok celjskega nogometa: “To se ne da primerjati z ničemer!”


Benjamin Verbič, nogometaš slovenske članske reprezentance, je svoje prve nogometne korake napravil v Vojniku, nato pa se je kot igralec razvil v Celju. Nogometna pot ga je popeljala v Kobenhavn, pa nato v Kijev in Varšavo ter naposled še v Atene, kjer trenutno zastopa zelene barve Panathinaikosa.

Vojničan, ki danes praznuje 30. rojstni dan, je bil del zgodovinskega dosežka, ki ga je nedavno spisala slovenska izbrana vrsta. O tem smo se z njim pogovarjali za Celje.info, pa tudi o evropskem prvenstvu, igranju v Grčiji in vzponu celjskega nogometa

”Ko sem prišel v igro je bilo čutiti precej napetosti, tako na tribunah kot med nami igralci. Ampak vsi skupaj smo imeli zgolj en cilj, kateremu sem želel čim bolj pripomoči. Na koncu se je izkazalo kot se je, za kar sem zelo srečen,” je tekmo s Kazahstanom opisal krilni napadalec grškega Panathinaikosa.

Foto: NZS/Facebook

Verbič je v zaključku odločilne tekme med Slovenijo in Kazahstanom dosegel sijajen zadetek, ki je pokopal upe nasprotnikov ter Sloveniji zagotovil uvrstitev na prihajajoče evropsko prvenstvo. V pogovoru o tej izjemni prelomnici pa je poudaril, da je bil ta trenutek neprecenljiv.

”Počutim se seveda fantastično. Igral sem Ligo prvakov, osvajal sem razne naslove prvakov v različnih klubih, ampak ta dosežek, ki nam je uspel, se ne da primerjati z ničemer. Veliko mi pomeni, da sem lahko prispeval temu zgodovinskemu dosežku za Slovenijo.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NZS – FA Slovenia (@nzs_si)

Pogovor z Verbičem je razkril, da je ekipna povezanost ključna prednost slovenske reprezentance, ki se zaveda, da morda ne dosega najvišje kakovosti, a jo združuje močan ekipni duh. Skupaj s selektorjevimi zamisli in taktiko, ta povezanost tvori temelje za uspešno ekipo, ki je Sloveniji po skoraj četrt stoletja priborila nastop na prvenstvu stare celine, ki se bo 14. junija pričelo v Nemčiji.

Vznemirljivost pred žrebom skupinskega dela prvenstva v Nemčiji raste. Nasprotniki varovancev Matjaža Keka bodo znani v soboto, ko se bo v Hamburgu odvil ples kroglic. Slovenija se nahaja v tretjem bobnu, kjer so še Nizozemska, Škotska, Hrvaška, Slovaška in Češka.

Benjamin Verbič pred evropskim prvenstvom ne skriva ambicij: ”Na evropsko prvenstvo se ne pride zgolj nastopati, ampak greš tja nekaj naredit in svojo državo predstavit v najboljši možni luči. Sam nimam kakšne posebne želje glede žreba, vem pa, da so tam zbrane najboljše reprezentance v Evropi in kdorkoli bo nasprotnik nam bo težko. Ampak mislim, da nam lahko uspe, če bomo nadaljevali s takšno povezanostjo.”

Vzpon celjskega nogometa je doprinos slovenski reprezentanci

Pri uspehu slovenske reprezentance je svojo vlogo odigral tudi Nogometni klub Celje. Člani celjskega prvoligaša so v preteklosti redko prejemali vpoklic v reprezentanco Slovenije, sploh pa ne v takšnem številu kot se to dogaja v zadnjem obdobju. Celjani so namreč v kvalifikacijah za prihajajoče evropsko prvenstvo prejeli kar tri vpoklice.

Benjamin Verbič je nekoč navduševal v dresu Celja, nato pa za takrat rekordno odškodnino prestopil na Dansko (Foto: Gregor Katič/NK Celje/Facebook)

Vpliv celjske regije pa sta na zadnji in najpomembnejši tekmi kvalifikacij še dodatno z zadetkom za zmago Slovenije z 2:1 izpostavila prav Benjamina s Celjskega, Verbič iz Vojnika in Šeško iz Radeč.

Vzpon nogometa v knežjem mestu je opazil tudi Vojničan, ki je celjski dres oblekel na 126 tekmah: ”Sicer Šele (Benjamin Šeško) za razliko od mene ni bil otrok Celja, ampak že sami vidite, kako se v Celju vzpenja nogomet. Nenazadnje smo prvič osvojili državno prvenstvo, kar seveda ni mala stvar. Smo, saj se še vedno počutim kot del tega nogometnega kluba, ki mi je res dal zelo veliko v moji karieri.”

”V Celju so pridodali dva oziroma tri reprezentante (David Zec, Žan Karničnik in Aljoša Matko), še nekaj drugih fantov bi bilo primernih, recimo Pope (Denis Popović), in to je samo nagrada za dobro delo in motivacija za prihodnost,” je še dodal 30-letnik.

Grška avantura: vzponi in padci v Panathinaikosu

Verbič je v svoji karieri že doživel številne uspehe, prav tako pa se je moral v preteklosti soočiti tudi s težavami v zasebnem življenju, poškodbami in vojno v Ukrajini, zaradi katere je bil primoran v selitev v grško prestolnico. Tam od lanske sezone nastopa za grškega velikana Panathinaikos, o svoji grški avanturi pa je razkril:

”V Panathinaikosu sem imel veliko vzponov in padcev. To je klub, ki zahteva res ogromno na vsaki tekmi in to je ta pritisk, ki ga imamo nogometaši radi, ker se radi borimo za najvišja mesta. Vedno sem bil v klubih, ki so se borili za naslov prvaka.”

V letošnji sezoni slovenski krilni napadalec niha med udarno enajsterico in vlogo jokerja s klopi

”Sedaj je moj status kakršen je, bil sem zelo razočaran, ker me trener ni uvrstil na seznam za evropske tekme, ampak v nogometu se ne smeš predati tudi takrat, ko je najtežje. S trdim delom se vse enkrat povrne,” je dejal nekdanji nogometaš Celja.

”V karieri nikoli nisem imel nekih posebnih načrtov. Želel sem si igrati v eni izmed najboljših petih lig, ampak moja pot se je odvila nekoliko drugače. S Panathinaikosom imam pogodbo še leto in pol, zato sem z glavo povsem pri tem grškem klubu,” pa je misli o svoji prihodnosti strnil Verbič.

Zgodba o Benjaminu Verbiču je tako več kot le športna pot. To je zgodba, ki odseva pot vzpona od lokalnih začetkov do mednarodnega uspeha, ki je rezultat trdega dela, predanosti in ljubezni do nogometa.