Celjani po porazu z Norvežani evropsko sezono nadaljujejo v boju za Evropsko ligo


Celjani, ki so v prvem krogu izločili irskega prvaka Dundalk ter domače prvenstvo začeli s porazom proti Muri, so tokrat v 2. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov gostili norveškega prvaka Molde in izgubili z 2:1.

Po vodstvu Celjanov, so ti nesrečno prejeli predvsem izenačujoči zadetek, ko je vratarju Rozmanu žoga iz rok ušla v mrežo.

Dušan Kosić je po tekmi dejal, da je ponosen na svoje fante, a da ostaja slab občutek, saj bi lahko iztržili več. Celjani bodo evrospko sezono nadaljevali v 3. krog kvalifikacij Evropske lige. Nasprotnika jim bo določil žreb. Z malo sreče na žrebu bi lahko Celjani celo preskočili 3. krog kvalifikacij za Evropsko ligo.

V prvem polčasu so nogometaši Moldeja od samega začetka vršili pritisk na Celjska vrata, a so varovanci Dušana Kosića nevtralizirali vse njihove poskuse napadov in si ustvarili več lepih priložnosti. Že v 7. minuti bi po podaji Mitje Lotriča kmalu zadel Luka Kerin, a je njegov strel letel čez gol. Kerinu se je v 23. minuti ponudila še lepša priložnost, ko se je sam znašel pred norveškim vratarjem, ki ni imel težav ubraniti slab Kerinov strel.

V 38. minuti pa so bili Celjani vendarle dobili nagrado za boljšo igro, ko je Lotrič odigral dvojno podajo s Kerinom in hladnokrvno zaključil z levico za 1:0. Norvežane je zadetek Celjanov še bolj pognal proti celjskim vratom, kar bi se jim do konca polčasa skoraj obrestovalo. Še posebej nevarni sta bili akciji Eikrema, ki je v 43. minuti s prostega strela zatresel prečko, dve minuti pozneje pa je po Jamesovi podaji ob drugi vratnici prazno mrežo zgrešil Erling Knudzton. Ostalo je pri vodstvu Celjanov.

Drugi polčas sta obe moštvi začeli s popolnoma enakima postavama. Norvežani so, z željo čim hitrejšega izenačenja, takoj pritisnili na vrata Celjanov. Ti so tako kot v prvem polčasu suvereno branili svoja vrata ter čakali na protinapade. V 50. minuti bi na ta način Celjani skoraj prišli do povišanja vodstva, ko je strelec prvega zadetka Lotrič sprožil proti norveškim vratom, a je bil gostujoči vratar na mestu. Za tem so norvežani še bolj pritisnili na Celjska vrata in začeli nizati nevarne napade.

V 57. je tako sledil hladen tuš za Celjane. Hussain je po gneči v kazenskem prostoru prejel žogo in sprožil proti vratom Celjanov. Rozman je žogo nespretno ujel, ta se mu je izmuznila iz rok in odkotalila v mrežo za 1:1. V 65. minuti so Celjani izvedli dober protinapad. Vizinger je lepo podal v kazenski prostor utekajočemu Božiču, a mu je norveški branilec izbil žogo. Božič je ob tem tudi padel , zato so Celjani zahtevali celo enajstmetrovko, ki pa je sodnik ni dosodil.

V 74. minuti pa preobrat Moldeja. Norvežani so po lepem protinapadu izigrali celjsko obrambo, James pa ni imel težav zadeti prazne mreže za 2:1. V 76. minuti so Norvežani ponovno izvedli nevaren protinapad, ko se je Eikrem sam znašel pred Matjažom Rozmanom, a je ta njegov strel ubranil. Do konca tekme so si Celjani priigrali le še en prosti strel, a je Vizinger streljal malo mimo vrat. Kaj več Celjanom ni uspelo in Norvežani so se veselili zmage ter se uvrstili v 3. krog kvalifikacij za ligo prvakov. Celjani se bodo morali zadovoljiti s 3. krogom kvalifikacij za Evropsko ligo. Nasprotnika jim bo določil žreb, z malo sreče pa bi jih žreb lahko poslal tudi neposredno v izločilne boje.

Liga prvakov, 2. krog kvalifikacij, prvaki:

CELJE – MOLDE 1:2 (1:0)
Lotrič 38.; Hussain 57., James 74.

NK Celje: Rozman, Kadušić, Zaletel, Čalušić, Marandici, Vrbanec, Štravs, Lotrič, Kerin, Božič, Vizinger.

Molde: Linde, Knudtzon, Sinyan, Ellingaen, Haugen, Auranes, Hussain, Pedersen, Wolff Eikrem, E. Hestad, James.

Sodnik: Christopher Jäger (Avstrija)

vir foto: NZS