Celjani v Koreji tekli, plavali in razstavljali


Celje nadaljuje s sodelovanjem v okviru mednarodnih iger šolarjev, ki so se leta 1968 začele prav v knežjem mestu. Tako se je delegacija udeležila 55. mednarodnih igrah šolarjev (International Children’s Games – ICG), ki jih je tokrat gostil južnokorejski Daegu.

Atletska odprava v Koreji; foto: MOC

Na njih je sodelovalo skupno 887 mladih športnikov med 12. in 15. letom starosti, ki so prišli iz 62 mest iz 27 držav.

Iz Celja je na daljni vzhod odpotovalo skupno 11 tekmovalcev, in sicer iz Atletskega društva Kladivar, Plavalnega kluba Neptun in Društva vodnih športov Posejdon.

V 15-članski celjski uradni delegaciji sta bilia še dva trenerja, Branko Črepinšek, nekdanji predsednik Športne zveze Celje, sicer funkcionar združenja – član tehnične komisije ICG ter podžupan Samo Seničar.

V sklopu letošnjega dogodka v Daeguju je Pokrajinski muzej Celje postavil razstavo ob 55-letnici mednarodnih iger mladih, avtorja mag. Damirja Žeriča.

Športni dosežki

Združeni celjski plavalci; foto: MOC

Na atletskem tekmovanju je najboljši rezultat dosegel Matic Krašovec, ki je bil z osebnim rekordom 7. v A finalu teka na 1500 m. V B finalu sta Nela Rozman v teku na 800 in Neja Jankovič na 400 m osvojili 2. mesto, Aljaž Jug pa 7. mesto  v teku na 1500 m.

V finale B se je uspelo uvrstiti tudi mešani štafeti na 400 m v postavi Neja Jankovič, Matic Krašovec, Matija Goričanac in Nela Rozman. Matija Goričanac je v teku na 400 m  občutno izboljšal svoj osebni rekord, kljub temu pa se mu v težki konkurenci ni uspelo uvrstiti v finale.

V plavanju je Ela Žagar v A finalu na 100  delfin osvojila izvrstno 6. mesto, v isti disciplini na 200 metrov ji je prav tako uspel preboj v A finale, kjer je bila 7. Uspela ji je še uvrstitev v B finale na 100 m hrbtno, kjer je osvojila končno 14. mesto in na 50 m hrbtno, kjer je bila 13.

Taya Čanžek se je uvrstila v B finale na 100 m prsno in zasedla končno 10. mesto (na 50 m prsno bila 13. tako kot Aidan Ermenc).

Dobrih pet tisočakov stroškov za občino

Utrinek z razstave; foto: MOC

Projekt sodelovanja celjske delegacije mladih športnikov na igrah je financiran v okviru sredstev, ki jih Mestna občina Celje v proračunu namenja za delovanje Športne zveze Celje v vsakoletnem občinskem razpisu za dodelitev sredstev športnim organizacijam in društvom. Sem spadajo kotizacija za udeležbo na igrah, letalske vozovnice za predstavnika Mestne občine Celje, funkcionarja ICG in vodjo delegacije, enotna oprema za udeležence, zavarovanja, transferji do letališč in ostali manjši stroški. Nastanitev udeležencev je bila v celoti krita s strani organizatorja iger, nastopajoči in trenerji pa so si stroške letalskih vozovnic pokrili sami.

Strošek letošnjega sodelovanja celjske športne delegacije na igrah v južnokorejskem Daeguju je znašal približno 5.600 evrov.