Celjanke s petimi novimi tujkami


Celjske košarkarice so začele priprave na novo sezono, v kateri ne bodo nastopale v evropskih tekmovanjih, temveč poleg domačega prvenstva in pokala še v jadranski ligi.

11. sezono zapored bo ekipo vodil trener Damir Grgić, ki bo moral uigrati pet novih tujk, prav tako pa z ekipo ne bo več Zale Friškovec, ki iz kluba odhaja nesporazumno.

Prve pripravljalne tekme bo Cinkarna odigrala na memorialnem turnirju Jerneja Gortnarja, med 6. in 8. septembrom v Kranju.

In kdo so novinke:

TAELER DEER (1996, 168 cm – ZDA) – organizatorka igre
V sezoni 2018/2019 je igrala za polfinalista finskega državnega prvenstva Kovout, s povprečjem 19,7 točk in 5,9 podaj na tekmo je bila druga podajalka in deveta strelka finskega državnega prvenstva. V svoji zadnji sezoni najmočnejše divizije študentske NCAA lige je bila v dresu Texas State – a izbrana za MVP sezone in zaključnega turnirja konference Big 10.

ANDREONA KEYS (1995, 181 cm – ZDA) – krilo
V lanski sezoni v dresu Dinama iz Kijeva zmagovalka in MVP ukrajinskega državnega prvenstva in pokala. S povprečjem 21,5 točk, 8,6 skokov in 4,6 podaj, druga strelka, osma skakalka in šesta podajalka ukrajinskega državnega prvenstva. Pred prihodom v Evropo je v prvi diviziji NCAA lige 4 sezone odigrala na ugledni univerzi Purdue, letos je bila povabljena v ameriško selekcijo, ki je v poletnih mesecih nastopila na prijateljskih turnirjih na Kitajskem.

AULINA HERSLER (1994, 193 cm – Švedska) – krilni center
Paulina je reprezentantka Švedske, ki je letos s švedsko reprezentanco opravila priprave na evropsko prvenstvo, vendar se ni uspela uvrstiti med 12 igralk, ki so Švedsko zastopale na evropskem prvenstvu v Srbiji in Latviji. Izjemno uspešna je bila v mlajših reprezentančnih selekcijah Švedske, kjer je bila leta 2012 najboljša strelka evropskega prvenstva do 18 let A divizije na Hrvaškem. Herslerjeva je v lanski sezoni igrala za španskega prvoligaša Zaragozo, pred tem je v ameriški NCAA ligi igrala na univerzah UCLA – South Florida ter Florida Gators.

MARIA KOSTOURKOVA (1997, 194 cm – Portugalska) – center
Prvi center portugalske reprezentance, ki ima za seboj izjemno uspešno kariero z mlajšimi selekcijami Portugalske, s katerimi je nastopila na kar osmih evropskih prvenstvih (U 16, U 18 in U 20). Pred odhodom na študij v ameriško študentsko NCAA ligo je z ekipo Quinta Dos Lombos osvojila naslov portugalske državne in pokalne prvakinje. Zadnje štiri sezone je v ameriški NCAA ligi igrala za univerzo Washington State. Letos poleti se je veselila velikega uspeha s portugalsko reprezentanco, s katero je na Univerzijadi v Napoliju osvojila bronasto medaljo.

SNEŽANA BOGIČEVIĆ (1997, 182 cm – Srbija) – branilka
V Celje prihaja iz srbskega državnega in pokalnega prvaka ter udeleženca zaključnega turnirja WABA lige, beograjske Crvene zvezde. V zadnji sezoni najboljša igralka beograjske zasedbe. V WABA ligi s povprečjem 15,6 točk na srečanje, šesta strelka in najboljša posameznica Crvene zvezde v tem tekmovanju. Bogičevićeva je bila ena nosilk igre svoje generacije v vseh mlajših reprezentančnih selekcijah Srbije (U16, U18, U20), s katerimi je nastopila na šestih evropskih prvenstvih.