Celjski stadion bi radi nadgradili za nivo Lige prvakov. Kaj to zahteva …


Celjski nogomet v zadnjem obdobju na račun odlične finančne situacije in številnih zvenečih okrepitev doživlja preporod, kar pa odpira nove potrebe, zlasti v zvezi s stadionom. Športni objekt, ki ga upravlja družba ZPO Celje, trenutno ne izpolnjuje zahtev za igranje v nekaterih kvalifikacijskih krogih evropskih tekmovanj, kaj šele v samih evropskih tekmovanjih.

Ambicije Celjanov, da bi svoje tekme evropskih tekmovanj igrali na domačem stadionu, so kot kaže vendarle prepoznali tudi tisti, ki so odgovorni za ta objekt. Obetajo se namreč premiki, ki bi celjskemu nogometu vsekakor omogočili napredek.

V Celju na začetku načrtujejo najnujnejšo ureditev za prehod na tretji nivo UEFA kategorizacije, kasneje pa nato še na četrti nivo. Projektna dokumentacija, ki zajema aktivnosti za dosego najvišjega, četrtega nivoja, naj bi predvidoma bila končana do konca leta, kar bo omogočilo natančnejšo oceno potrebnih investicij.

Četrti nivo UEFA kategorizacije bi Celjanom omogočil igranje vseh tekmovanj evropske nogometne zveze (Liga prvakov, Evropska liga in Konferenčna liga). Tretji nivo pa bi omogočil igranje kvalifikacijskih krogov teh prestižnih tekmovanj (z izjemo zadnjega kvalifikacijskega kroga za elitno Ligo prvakov).

Na tekmi med Celjem in Olimpijo se je zbralo nekaj več kot 3.000 gledalcev. (Foto: David Valant)
Spremembe potrebne za preskok na tretji oziroma četrti nivo

Za prehod na tretji nivo so predvidene postavitve kontrole vstopov (vstopni vrtiljaki), izgradnja kontrolne sobe z ustrezno opremo (nadzorne kamere, monitorji in potrebne inštalacije) in izboljšanje pogojev za delo medijev (dodatna mesta za medije na glavni tribuni, večje medijsko središče, nov TV studio, komentatorska mesta). Dodatno pa bo potrebno urediti še gostujočo garderobo in prostore za trenerje, sodniško garderobo ter sobo za kontrolo dopinga.

Prehod na četrti nivo poleg naštetih del zahteva še celostno posodobitev razsvetljave igralne površine stadiona, kar je tudi najvišji predviden strošek v celotnem projektu. Ob tem je za prehod na četrti nivo potrebno zagotoviti še dodatne logistične in parkirne kapacitete, prav tako pa so višje tudi zahteve za delo medijev (dva TV studia, več komentatorskih mest …).

Kdaj bo prišlo do prehoda na tretji in nato četrti nivo UEFA kategorizacije je odvisno tudi od finančne podpore, ki bi jo pri ZPO Celje oziroma Mestni občini Celje prejeli na razpisih Fundacije za šport, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter Nogometne zveze Slovenije. V preteklem mesecu so denimo prijavili projekt obnove za prehod na višji nivo UEFA kategorizacije na Javni razpis Fundacije za šport za sofinanciranje gradnje športnih objektov in površin za šport v naravi v letih 2023 ter 2024.

Dela za prehod na vsaj tretji nivo UEFA kategorizacije naj bi se začela v spomladanskih mesecih prihodnjega leta, v kolikor bo proračun Mestne občine Celje za leto 2024 sprejet v drugem branju. V predlogu proračuna 2024 je za vlaganja v stadion Z’dežele predvidenih 306.000 evrov.

Premiki na stadionu tako označujejo pomemben korak naprej za celjski nogomet in hkrati odpirajo vrata evropski eliti.