Kaj o skrbi občine Celje za vrhunske športnike pravijo Tim Mastnak, Martin Čater, Vera Pandža in Marjan Fabjan


Na zadnji januarski dan je potekala tradicionalna prireditev Športnik leta, kjer je športna zveza Celje podelila naziv Športnik Celja za leto 2021. Ta naziv je med dekleti pripadel judoistki Tini Trstenjak, med fanti pa atletu Luku Janežiču. Ob koncu prireditve pa je nekaj besed v imenu vseh športnikov spregovorila Tina. 

Med drugim je izpostavila željo, da bi mestna občina Celje znala bolje poskrbeti za vrhunske športnike ter izpostavila, da bi bilo lepo, če bi športnike na prireditvi kot je bila ta (Športnik leta) kdaj, s svojo prisotnostjo, počastil tudi Celjski župan. Tina pravi, da je te besede namenila predvsem za mlade generacije športnikov, ki prihajajo za njo.

Njen govor je sprožil odziv občine, češ da jih je Trstenjakova neprijetno presenetila in da so v MOC na celjske športnike ponosni in jim tudi izkažejo potrebno čast.

Zadevo smo malce podrobneje raziskali, pridobili nekaj podatkov, koliko denarja MOC nameni za šport ter govorili s športniki, trenerji in vodjo regijske pisarne za šport v Celju.

Iz proračuna mestne občine Celje na leto namenijo neposredno športnim klubom okoli 850.000 evrov. Kriterije za razdelitev javnih sredstev pa določa Športna zveza Celje.

Mastnak:  čutim podporo s strani MOC

O tem ali MOC dovolj ceni in poskrbi za vrhunske športnike smo govorili z naj športnikom leta 2019, deskarjem na snegu, Timom Mastnakom, ki pravi, da ima sam z mestno občino Celje dobre odnose, čuti podporo z njihove strani, pravi da se nanj vedno spomnijo ob večjih uspehih. Meni pa, da daje MOC večji poudarek na množičnost športa v Celju, kot pa na vrhunski šport, saj je vrhunski šport specifičen, potrebni pa so ogromni finančni vložki. Na koncu dodaja še, da upa, da jim pomaga, kolikor jim pač lahko.

Kot drugi sogovornik, je bil naš vrhunski smučar Martin Čater, ki si je naziv športnika Celja prislužil leta 2020. Povedal nam je: “Iz svoje lastne izkušnje lahko povem le to, da sem vedno prejel čestitko ob odmevnejšem rezultatu, žal mi je, da imajo nekateri športniki drugačno izkušnjo. Je pa težko primerjati tako različne športe, saj ima vsak svojo zgodbo in vsak se bori po svojih najboljših močeh. Z družino smo se v mojih začetkih smučarske kariere večkrat znašli v finančnih težavah in so mi na MOC-u vedno bili pripravljeni prisluhniti in priti nasproti drugače me verjetno danes ne bi bilo tu kjer sem. Kot tudi vemo je župan velik ljubitelj športa tako, da sem prepričan, da se trudi po najboljših močeh. Slika pa seveda v nobenem športu ni rožnata in časi so res težki saj se zavedamo da so sredstva namenjena različnim področjem in da je šport del tega.”

Poleg vrhunskih športnikov pa smo po mnenju vprašali tudi nekaj trenerjev Celjskih klubov. Vera Pandža, ki že osmo leto trenira plavalce DVŠ POZEJDON Celje pravi, da zaenkrat med svojimi varovanci še nima vrhunskih plavalcev, saj da prideš tako daleč, potrebuješ vsaj 10 let treninga. Kljub temu pa se z besedami Tine Trstenjak popolnoma strinja in pravi, da občuduje njen pogum, saj ni veliko športnikov, ki se dotaknejo takšnih tem. Za njihov klub lahko reče, da se že mnogo let borijo, da bi dobili vsaj toliko denarja (javni razpis-občina), da lahko delujejo. Leta 2020-21 jim je že uspelo, sedaj pa so ponovno na “minimalcu”.

Nekaj besed je z nami spregovoril tudi Marjan Fabjan, judoist in vrhunski trener Celjskega kluba Z’dežele Sankaku, v katerem pod njegovim okriljem trenira tudi, danes že večkrat omenjena, Tina Trstenjak.

Gospod Fabjan nam je zaupal, da MOC deluje na podlagi pravilnika Celjske športne zveze, po katerem dela in financira toliko, kolikor si njihov klub zasluži. Za nekatere športe se da več za druge manj. Normalno, pa so nekateri privilegirani. Podal nam je tudi nekaj številk. Za vrhunski šport dobi po pravilniku Judo klub Z’dežele Sankaku letno približno 7.923 evrov, za kakovostni, ki hkrati spada tudi pod vrhunski šport, pa še dodatnih 305 €. Torej je skupno letno financiranje, z vsemi ostalimi dejavnostmi in kategorijami, ki jih klub pokriva in jih nismo številčno navajali, v vsakem letu približno 35.763 €. V vsakem olimpijskem letu pa se za vrhunski šport dobi še kakšna dodatna pomoč države. Navaja: »V primeru financiranja se lahko pogovarjamo samo o mojih zvestih sponzorjih brez katerih klub ne bi deloval na tako vrhunskem nivoju.« Pravi, da se nad financiranjem nikdar ne pritožujejo in opozarja, da na prireditvi Športnik Celja izpostavljena tema ni bila finance, pač pa odnosi in sprejemi športnikov ob prihodih z velikih tekmovanj.

Na koncu pogovora tudi dodaja, da sta z gospodom Šrotom že imela pogovor, kjer je vsak vsakemu povedal kaj si misli in s tem je bila zgodba obojestransko tudi zaključena.

L.K.