Klara Lukan evropska podprvakinja v krosu do 23 let


Celjska atletinja Klara Lukan je v irskem Dublinu osvojila srebrno medaljo v krosu za atlete stare do 23 let. Zmagala je Italijanka Nadia Battocletti, ki je bila od Lukanove hitrejša za štiri sekunde. Tretja je bila po ciljnem sprintu, ki je pripadel atletinji Kladivarja, Portugalka Mariani Machado.

Razplet ženskega krosa do 23 let je povsem enak, kot na EP v krosu do 20 let leta 2019 v Lizboni.

Na prvenstvu je nastopil tudi Celjan Vid Botolin, ki pa si ni pritekel vidnejšega rezultata.

Italijanka Nadia Battocletti, sicer sedma z zadnjih olimpijkih iger, je Klaro Lukan letos premagala že drugič, potem ko sta se atletinji tudi poleti udarili za zlato na EP do 23 let v Talinu. Članica celjskega Kladivarja se je letos okitila tudi z nazivom najboljša slovenska atletinja med mlajšimi članicami.

Na tekmo sem šla zato, da osvojim medaljo. To mi je uspelo in sem izjemno zadovoljna. Do konca sem iztisnila moči iz sebe in na sami ciljni črti ugnala tudi Portugalko. Od starta do cilja sem tekla odločno in pogumno. V vodilni skupini sem bila ves čas in sem imela tekmice pod kontrolo. Osredotočena sem bila ves čas teka. Nekaj odsekov je bilo izjemno vlažnih in taktično se je bilo treba lotiti tega dela, da ne bi izgubljala veliko energije v blatu. Bili pa so super vremenski pogoji, okrog 13 stopinj Celzija, proga pa večinoma ravninska,” je povedala Lukanova, ki se je v zadnjem krogu postavila na čelo vodilne četverice in se otresla vseh konkurentk razen Italijanke, ki je bila v ciljnem finišu ponovno nepremagljiva. V zaključku se je celjski atletinji povsem približala Portugalka, a je 100 metrov pred ciljem odbila njen napad.

Zelo sem napredovala v tej sezoni, osvojila sem dve medalji na EP, postavljala državne rekorde, stvari tečejo v pravo smer in sem motivirana za naprej. Tudi danes sem dokazala, da sodim med najboljše v Evropi. V naslednji sezoni se želim uvrstiti na vsa večja članska tekmovanja, tudi svetovno prvenstvo v Eugenu,” je napovedala Lukanova.

Na prvenstvu v krosu je nastopil tudi 19-letni celjski atlet Vid Botolin. Med mladinci je z minuto in 27 sekundami zaostanka osvojil 47. mesto. Zmagal je Danec Axel Vang Christensen.

Proga je bila res zahtevna, a glede na vse, kar se je v zadnjem mesecu dogajalo, ko sem pred pregledno tekmo zbolel, sem zadovoljen. Če pogledam celotno sezono, sem zelo napredoval in se že lahko primerjam z najboljšimi vrstniki v Evropi,” je po nastopu dejal Botolin, ki je bil letos šesti na evropskem mladinskem prvenstvu v teku na 3000 metrov.

Med mladinkami je bila najboljša Britanka Megan Keith. Liza Šajn (Mass) je bila 53. Lea Haler (AD Kladivar) je osvojila 95. mesto z zaostankom za zmagovalko +2:14.

To je bilo moje prvo evropsko prvenstvo in sem malo razočarana, a sem prepričana, da bo naslednjič že bolje,” je dejala Halerjeva, debitantka na večjih tekmah.

vir: AZS