Konjičanka Tamara Zidanšek v četrtfinalu Roland Garrosa


Tamara Zidanšek je dosegla največji uspeh v zgodovini samostojne Slovenije. Z odlično predstavo proti Romunki Sorani Cirstei se je namreč prebila v četrtino finala OP Francije ter tako postala prva Slovenka v samostojni državi, ki se je prebila v četrtfinale enega od štirih turnirjev za grand slam. Romunko je premagala po eni uri in 26 minutah igre s 7:6 in 6:1.

Tamara Zidanšek, trenutno 93. igralka na WTA lestvici, se je kot prva v Samostojni Sloveniji uvrstila v četrtfinale enega od štirih teniških grand slamov. Edina Slovenka, ki je doslej dosegla več je Mima Jaušovec, ki je pod zastavo nekdanje države Jugoslavije leta 1977 zmagala na OP Francije, leta 1983 pa je bila finalistka tega turnirja.

Prvi niz je trajal nekaj manj kot uro, Zidanškova pa ga je dobila po podaljšani igri. Že prej se je izkazala v ključnih trenutkih niza, saj je v 12. igri ubranila brejk žogo, po kateri bi lahko Romunka Sorana Cirstea, ki na lestvici WTA zaseda 54. mesto, dobila uvodni niz. Podaljšana igra se je končala z rezultatom 7:5. V drugem nizu pa jenaša igralka prevladovala od samega začetka. Z dvojnim brejkom je povedla s 5:0 in dvoboj v svojo korist zaključila v 7. igri, ko je izkoristila prvo zaključno žogo za 6:1.

Razmerje v osvojenih točkah je bilo na koncu 73:61, v nevsiljenih napakah je bilo 20:28. 23-letna Konjičanka je bila prepričljivo boljša pri prvem servisu. V četrtfinalu bo njena nasprotnica ali 20. nosilka Čehinja Marketa Vondroušova ali pa 33. nosilka Španka Paula Badosa.

Takoj po dvoboju je Tamara Zidanšek na igrišču v pogovoru s Fabricem Santorojem povedala: ”Na igrišče sem prišla pripravljena. Bila je dobra borba. Sorana je imela tudi zaključno žogo za zmago v prvem nizu. Vesela sem, da mi je uspel preobrat.” Santoro jo je nato spomnil na dvoboj prvega kola pred tednom dni, ki ga Zidanškova dobila proti Kanadčanki Bianci Andreescu, trajal pa je tri ure in pol: “To mi res veliko pomeni. Res sem vesela, da sem prišla v četrfinale.

Roland Garros, osmina finala (34.367.216 evrov, pesek)

Zidanšek T. (Slo) –Sorana Cirstea (Rom) 7:6, 6:1