V Štorah poteka moški WTT turnir: Tenis Slovenija s trajnostjo navdušuje tudi mednarodno teniško zvezo


Z začetkom tedna se je v Štorah pričel teniški turnir serije WTT Štore Steel Green open 2024. Ob tej priložnosti so organizatorji priredili novinarsko konferenco, kjer so predstavili dogajanje.

Tenis Slovenija je že leta 2021 pričela s projektom povečevanja števila teniških turnirjev širom države in višanja nagradnih skladov. Tudi letos so pripravili serijo 23 profesionalnih turnirjev, ki se je pričela v slovenski Istri, končala pa se bo na severovzhodu Slovenije. Trenutno se enajsti turnir z nagradnim skladom 15.000 ameriških dolarjev odvija v Štorah. Letos so turnirje razporedili po poteh Slovenskih železnic, da se lahko tekmovalci in drugo osebje do mesta dogodka odpeljejo z vlakom, ki je zanje brezplačen.

Na konferenci so spregovorili župan Občine Štore, Miran Jurkošek, direktor turnirja, Andrej Hrastnik, direktor Tenis Slovenija Gregor Krušič in igralca Lun Obrul ter Tilen Kovač.

Direktor Tenis Slovenija Gregor Krušič je pojasnil, da se je turnir v Štorah izvajal že lani, vendar pa so ga takrat priredili v sodelovanju s Celjem: “Ker je bila lani izvedba turnirja na najvišjem nivoju, z letošnjim letom sploh ni bilo vprašanja, smo si bolj želeli, da v Štorah prevzamejo organizacijo v samostojne roke.

Ob tem je dodal, da so turnirji letos pripravljeni s trajnostjo v mislih: “Vsi sodelujoči, ki pridobijo akreditacijo, lahko z vlaki neomejeno potujejo po Sloveniji, in to brezplačno. To je všeč ne le Slovenski turistični organizaciji, ampak tudi Svetovni teniški zvezi. Gre za to, da smo izjemno trajnostni, da so turnirji en za drugim, in da lahko sodelujoči brezplačno potujejo med turnirji, ki so od 20 do 50 km narazen. To je primer brez primere, še nihče ni tega v svetovnem tenisu organiziral, zato smo Slovenci spet nek unikum.

Kot je povedal direktor turnirja Andrej Hrastnik, želijo z organizacijo turnirja omogočiti mlajšim slovenskim igralcem nastop na teh turnirjih v domačem okolju in dvigniti popularnost tenisa v samem kraju.

Rezultati turnirja so vključeni v lestvici WTA in ATP, kar profesionalcem omogoča napredovanje na elitne turnirje WTA in ATP ter na koncu tudi na turnirje za grand slam. Mednarodna teniška zveza za ženske in moške ponuja 1050 turnirjev WTT v 70 državah. 
Kljub poškodbi optimistično o prihodnosti

Na konferenci je spregovoril tudi dvajsetletni igralec Lun Obrul, ki študij opravlja v Združenih državah Amerike. Razlike med teniškimi tekmovanji doma in v Ameriki je opisal z naslednjimi besedami: “V Ameriki ne rabim toliko skrbeti za neke stranske stvari. Organizatorji mi povedo, kaj narediti, jaz pa samo odigram igro. Ni mi potrebno skrbeti za stvari, kot sta prehrana in prenočišče. Iz te strani je lažje, vseeno pa je dom le dom, tako da sem še vedno najraje doma.

Lun Obrul; vir foto: Alabama State University Athletics

Lun se sicer zaradi poškodbe prsta tik pred zdajci letošnjega turnirja ne bo udeležil, se pa že veseli naslednjih tekmovanj: “Na žalost so mi zdravniki odsvetovali vse aktivnosti, kaj šele tekmovanja. Verjetno bom odsoten od dva do štiri tedne, potem pa se bom vrnil še močnejši. Drugo leto ponovno zaigram in pokažem, česar sem sposoben.

Na turnirjih serije WTT, ki so se odvili do sedaj, so se slovenski igralci zelo izkazali. Blaž Rola je bil finalist v Celju, Bor Artnak v Litiji in nato polfinalist v Hrastniku. V Zasavju pa sta na turnirju v igri dvojic zmagala Nik Razboršek in najstnik Žiga Šeško. V finalu v dvojicah je nastopil tudi Jan Kupčič.

Turnir se je v Štorah začel v ponedeljek, veliki finale pa je na sporedu v nedeljo, 7. julija.