Kruder z naslovom naj plezalca v državi, na Hrvaškem pa mu je uspela smer 9a+


naj_plezalec_2018_kruderPlaninska zveza Slovenije je na alpinistično-plezalnem večeru 30. januarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2018. 

V športnem plezanju je lovoriko prejel Celjan Jernej Kruder, ki je v pretekli sezoni štirikrat stal na zmagovalnih stopničkah in je prvi Slovenec s skupno zmago svetovnega pokala v balvanih. Priznanje je prejel ob najboljši plezalki, Janji Garnbret.

Na nedavni prireditvi Športnik Celja  se v športno najmočnejšem mestu v državi 2018 denimo ni uvrstil niti med prve tri.

Ob tej priložnosti je Kruder dejal: “Veliko je bilo posebnih trenutkov v lanski sezoni, izpostavim pa lahko, ko sem na koncu sezone stopil na zmagovalni oder. Na prvi tekmi sem prebil led in na vsako tekmo šel z veliko motivacije in bistro glavo ter uspel sezono skleniti, kot jo znajo pravi profesionalci. Zelo dober je bil tudi Vezi, ki ni dobro odplezal le svetovnega pokala, ampak tudi prvenstvo, zato sem zelo vesel, da mi v takšni konkurenci uspe dobiti to priznanje.”

Komisija za alpinizem PZS je priznanja za posebne dosežke v alpinizmu podelila še dvema članoma Alpinističnega odseka Planinskega društva Celje-Matica: Luki Krajncu in Luki Lindiču.

Po treh letih ugnal dalmatinsko Vrujo

Konec prejšnjega leta je Kruderju po več kot 60 poskusih uspelo splezati najzahtevnejšo smer na Hrvaškem, ki je v tamkajšnjih medijih požela kar nekaj pozornosti. Njena težavnost je 9a+, poimenoval pa jo je Dugi rat oz. Dolga vojna:

Povezava k reportaži hrvaškega medija Jutarnji (klik!)

Odličen zapis je nastal tudi izpod prstov Borisa Dežulovića, ki je dopisnik Dnevnika (klik!)

*foto: Irena Mušič Habjan

pkm_celje_klik