Lea Bartelme ostaja v knežjem mestu vsaj do konca sezone 2026/27


Ženski košarkarski klub Cinkarna Celje je s slovensko reprezentantko Leo Bartelme, ki je v izteku lanskega leta dopolnila 18 let, podpisal dolgoročno pogodbo, do konca sezone 2026/2027.  

Lea Bartelme se je v minulih treh sezonah kot najmlajša igralka celjske članske zasedbe veselila naslovov državne in pokalne prvakinje ter dveh naslovov prvakinje v mednarodni WABA ligi (2022 in 2023). V zadnjih treh sezonah je z mladinkami trikrat postala državna prvakinja, s kadetinjami pa prvakinja (2021) in podprvakinja (2022) Slovenije ter prvakinja (2020) in podprvakinja (2021) kadetske WABA lige.  

S slovensko reprezentanco do 17 let je na svetovnem prvenstvu 2022 v Debrecenu osvojila 9. mesto (bila je druga podajalka svetovnega prvenstva, na tekmi proti Argentini je dosegla trojni dvojček – po 11 točk, skokov in podaj), slovenskim mladinkam pa je v istem poletju na evropskem prvenstvu izdatno pomagala do osvojitve 1. mesta v B diviziji in povratka med evropsko elito.

Poleti 2023 je v Turčiji kot kapetanka mladinsko reprezentanco Slovenije popeljala do naslova evropskih prvakinj. Bila je najboljša podajalka in članica najboljše peterke evropskega prvenstva. V prvem ciklusu kvalifikacij za nastop na EP 2025 je s komaj sedemnajstimi leti debitirala v dresu članske reprezentance Slovenije.

V letošnji sezoni 178 cm visoka košarkarica ponovno kaže izjemne predstave in je pomemben del celjskega moštva, ki na 24 tekmah še ne pozna poraza. V državnem prvenstvu Lea v povprečju dosega 12,4 točk in 4,9 podaj na tekmo, v mednarodni ligi WABA pa 11,1 točk ter 6,4 podaj.

Lea Bartelme in Borut Kop (Foto: ŽKK Cinkarna Celje)

Borut Kop, predsednik ŽKK Cinkarna Celje, je ob sklenitvi pogodbe z 18-letnico dejal: ”Zelo smo veseli, da bo Lea Bartelme tudi v naslednjih letih del naše ekipe. Kljub svoji mladosti je že doslej prispevala izjemno pomemben delež k uspehom našega kluba. Kot kapetanka in članica najboljše peterke prvenstva je lani poleti slovensko mladinsko reprezentanco popeljala do naslova evropskih mladinskih prvakinj. Brez dvoma gre za eno najbolj nadarjenih košarkaric svojega letnika na svetu, ki bi v prihodnosti zagotovo lahko pustila pomemben pečat tudi na najvišji klubski in reprezentančni sceni.”

Zelo sem vesela, da sem s celjskim klubom ob vstopu v polnoletnost podpisala novo pogodbo. Zahvaljujem se klubu za pomoč pri košarkarskem in osebnostnem razvoju v zadnjih letih. Gre za sredino, kjer se odlično dela, kar potrjujejo tudi rezultati na vseh ravneh. V prihodnjih sezonah se želim še naprej učiti iz dneva v dan, trdo delati in pridobivati prepotrebne izkušnje. S svojo igro bom skušala klubu dati maksimalen doprinos, da se bo celjsko zmagoslavje nadaljevalo tudi v prihodnosti,” pa je podpis sodelovanja komentirala Lea Bartelme.

Celjanke jutri ob 18. uri v domači dvorani v okviru WABA lige gostijo Dugo iz Šabca.