Matej Mohorič, Luka Mezgec in Diego Ulissi v Celju pred pričetkom dirke po Sloveniji (foto)


V Celju se je danes odvila novinarska konferenca dirke po Sloveniji, ki se z jutrišnjim dnem prične prav v knežjem mestu. Med drugim so bili prisotni tudi trije kolesarji, ki bodo že jutri stali na startni črti, in sicer Matej Mohorič, Luka Mezgec ter Diego Ulissi.

Diego Ulissi; foto: David Valant

Diego Ulissi, ki je že dvakrat zmagal na dirki po Sloveniji, se ne vidi v vlogi favorita, ob tem pa je dejal, da bo težko ponovil takšen uspeh, ki mu je uspel leta 2011 in 2019. 34-letnik, ki je pred kratkim nastopil na dirki po Italiji, je še dodal: ”Tadeja (Pogačarja) tokrat ni tukaj, čeprav je najpomembnejša oseba v ekipi, a kljub temu imamo močno zasedbo. Z nami je tudi Domen Novak, ki želi biti med najboljšimi. Poskusil bom dobro odpeljati to dirko, upam, da sem si dobro opomogel po dirki po Italiji.”

Luka Mezgec, ki se je veselil etapne zmage prav v knežjem mestu leta 2019, ima na Celje še vedno lepe spomine: ”Tudi lansko leto, ko sva se jaz in Matej (Mohorič) udarila za četrto mesto je bilo super ob vzponu na Celjski grad. Vedno se rad vračam v Celje in komaj čakam, da se vse skupaj začne.”

Luka Mezgec; foto: David Valant

Kot je še napovedal Mezgec imajo na jutrišnji etapi z ekipo visoke cilje, prvi favorit za zmago na uvodni etapi, Dylan Groenewegen, pa naj bi bil po besedah slovenskega kolesarja zelo motiviran. Sicer je osnovni cilj ekipe Jayco AlUla čim več etapnih zmag, s prihodom Filippa Zane pa ciljajo tudi na generalno uvrstitev. Prav Italijan je namreč prvi favorit za osvojitev zelene majice.

Matej Mohorič bo dirko po Sloveniji izkoristil kot zadnjo pripravo za dirko po Franciji. Kot je povedal, bodo nastopili z močno sprintersko ekipo, v kateri bo glavna vloga pripadla Philu Bauhausu. Kdo izmed članov ekipe Bahrain Victorious bo ciljal na zeleno majico pa še ni želel izdati.

Celjski župan Matija Kovač; foto: David Valant

Župan Mestne občine Celje Matija Kovač, ki je na srečanje prišel v duhu kolesarstva, in sicer s kolesom, je povedal: ”Izredno se veselimo športne atmosfere, ki jo dogodek prinaša v mesto. V tem letu smo kar nekaj pozornosti namenili ravno kolesarstvu in pričakovanju te 30. obletnice. Celjska mladina je ob prazniku celjske občine naslikala jumbo panoje prav na temo kolesarstva, tako, da v tem duhu utripa Celje skozi vso leto.”

Predstavnica Slovenske tiskovne organizacije Aleksandra Lipej je o promociji slovenskega turizma, ki ga ustvarja dirka, katero si je v zadnjih petih letih po televiziji ogledalo 46 milijonov gledalcev, dejala: ”Na televizijskem kanalu Eurosport bomo imeli 230 oglasov, v katere bomo vključili Slovenijo in vse destinacije, ki sodelujejo pri dirki po Sloveniji. Imamo tudi spletno oglaševanje, kjer bo prikazanih več kot tri milijone spletnih oglasov destinacij. Izpostavljali bomo tudi ključne turistične znamenitosti destinacij. Ob tem velja dodati tudi, da ima mesto Celje pri tem zelo pomembno vlogo, sodeluje namreč že desetič, lani pa so osvojili tudi naziv naj gostitelja.”

Foto: David Valant

Ob tem se je za mlajše kolesarje odvila tudi polževa dirka, kjer je zmagovalec tisti, ki določeno razdaljo premaga v čim daljšem času, do izraza pa pride posameznikovo ravnotežje. Prva tri mesta so zasedli člani Kolesarskega društva Knežjega mesta Celje. Slavil je Jaka Utranker (2 min 20 s), druga je bila Neža Utranker (2 min 13 s), tretji pa Filip Utranker (2 min 1 s).

 

Fotogalerija: David Valant