Matic Ian Guček z rekordnim tekom do naslova svetovnega podprvaka (video)

06. 08. 2022 05:44

Matic Ian Guček je na svetovnem atletskem prvenstvu atletov do 20 let v kolumbijskem Caliju postal svetovni podprvak. Z izjemnim tekom je podrl tudi 42 let star državni rekord in postal prvi slovenski atlet, ki se je v tej disciplini spustil pod mejo 49 sekund. Zmagal je Ismail Nezir iz Turčije, tretji je bil Jamajčan Roshawn Clarke.

Celjan Matic Ian Guček je na svetovnem prvenstvu v atletiki U20 postal svetovni podprvak v teku na 400 metrov z ovirami. Guček je tekel na neugodni prvi progi, a kljub temu uprizoril izjemen finalni tek. S časom 48,91 je bil le za 7 stotink počasnejši od Turka Ismaila Nezirja, s katerim sta edina tekla pod 49 sekundami in bila v deževnem finalu razred zase. Tretji je bil s časom 49,62 Jamajčan Roshawn Clarke.

Guček je ob tem dosegel tudi nov članski državni rekord, ki ga je kar 42 let držal prav tako celjski atlet Rok Kopitar. Slednji je junija 1980 v Mariboru tekel 49,11. Guček je tako postal prvi slovenski atlet, ki se je v tej disciplini spustil pod mejo 49 sekund. Svetovni rekorder v tej disciplini je s 45,94 Norvežan Karsten Warholm.

Guček je bil blizu medalje že lani na svetovnem mladinskem prvenstvu v Keniji, kjer je osvojil peto mesto. V Kolumbijo je prišel kot eden izmed favoritov. Gučkov trener je Miro Kocuvan st..

Ko sem prišel v cilj finala na MSP zaradi adrenalina nisem čutim utrujenosti. Počutil sem se izvrstno. Najprej sploh nisem videl doseženega časa, ko pa sem ga, sem bil še toliko bolj zadovoljen. Več od rekorda mi pomeni medalja. Ta ostane, nihče mi je ne more odvzeti. Rekord pač,”je po uspehu povedal Guček ter pokomentiral tudi neugodno prvo stezo, na kateri je tekel, “ta ni najbolj ugodna zaradi ovir, ampak mi je to dalo še večjo motivacijo, da začnem hitreje in odtečem čim boljši čas. Že v polfinalu sem izboljšal svoj državni mladinski rekord. V finale sem se uvrstil kot srečni poraženec, nato pa tam osvojil srebrno medaljo, zato sem zelo, zelo zadovoljen. Nisem pa si mislil, da bo zato treba teči tako hitro,” je nastop v finalu opisal Guček. “Cilji so se po zelo uspešnem nastopu v Caliju spremenili. Prej sem načrtoval, da bom šel na EP po nabiranje izkušenj. Imam pa 11., 12. čas v Evropi. Cilj je sedaj nastop v polfinalu in tam želim doseči nov dober izid,” je napovedal Guček, ki je tik pred odhodom na svetovno prvenstva na Gimnaziji Celje – Center opravil še pisni del mature. “Bilo je kar zahtevno vse skupaj, združiti treninge in zahtevno učenje ni najlažje, mi je kar dobro uspelo. Zaradi tega sem prilagodil tudi program tekem,” je povedal za STA.

Rezultati finala na 400 m z ovirami – tukaj

Zaključek finalnega teka na 400 metrov z ovirami:

naslovna fotografija: zajem zaslona Youtube

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
149 queries in 1,098 seconds.