Nastopi športnikov s Celjskega na olimpijadi v Tokiu (spored)


Danes so se z enoletnim zamikom začele poletne olimpijske igre v Tokiu. Lani so jih organizatorji zaradi izbruha novega koronavirusa prestavili v upanju, da bo pandemija v letu dni končana. To se žal ni zgodilo, zato bodo tudi prestavljene olimpijske igre v znamenju trenutne zdravstvene situacije. Športni boji bodo minili brez prisotnosti gledalcev, prav tako pa bodo tudi vse obstranske olimpijske dejavnosti potekale pod strogimi varnostnimi ukrepi, ki jih Japonci striktno izvajajo.

Kljub vsemu bomo zagotovo priča mnogim nepozabnim olimpijskim bojem, tudi v režiji slovenskih športnikov. Tokratna slovenska olimpijska odprava je s 54 športniki tretja najmanj številčna doslej, imamo pa po drugi strani morda eno izmed najbolj obetajočih odprav doslej, saj je med njimi lepo število športnikov, ki sodijo med glavne favorite za medalje.

Na OI v Riu de Janeiru 2016 je Slovenija osvojila 4 medalje, na OI v Tokiu nam jih nekatere napovedi pripisujejo kar 9.

Če izpostavimo najvidnejše predstavnike, ima Slovenija realne možnosti za osvojitev medalje v kolesarstvu, kjer nas zastopata trenutno prvi in tretji kolesar sveta Tadej Pogačar in Primož Roglič, prvič na olimpijskih igrah nastopa tudi slovenska košarkarska reprezentanca na čelu z enim najboljših košarkarjev na svetu Luko Dončićem, v judu bosta zlato in bronasto olimpijsko medaljo iz Ria de Janeira branili celjski judoistki Tina Trstenjak in Anamari Klementina Velenšek, v atletiki v ožji krog favoritov sodijo metalec diska Kristjan Čeh, v širši krog pa tudi atletinja celjskega Kladivarja Tina Šutej, prav tako se nam medalja nasmiha v športnem plezanju, kjer nas zastopa zadnja leta dominantna Janja Garnbret, tudi veslačici v kajaku-kanuju na mirnih vodah Anja Osterman in Janja Ponomarenko Janić sodita med glavne favoritke. Tudi kanuist Benjamin Savšek spada med glavne favorite, pa tudi kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer brani srebrno medaljo iz Ria de Janeira. Poleg teh ima Slovenija še kar nekaj športnikov, ki so sposobni priti na zmagovalni oder.

Slovenijo na olimpijskih igrah zastopa tudi sedem športnikov s Celjeskega. Poleg zgoraj omenjenih judoistk Tine Trstenjak in Anamari Klementine Velenšek ter skakalke ob palici Tine Šutej, bosta na igrah nastopila še atleta Luka Janežič, ki je na tekmah pred igrami dokazal, da je dobro tempiral formo ter Klara Lukan, ki je tik pred olimpijskimi igrami osvojila srebrno medaljo na evropskem prvenstvu do 23 let. S Celjskega bosta Slovenijo zastopala še košarkar iz Prebolda Žiga Dimec ter atletinja iz Mozirja Maja Mihalinec Zidar.

Pri ameriški tiskovni agenciji Associated Press so napovedali nosilce odličij na OI v Tokiu. Sloveniji so jih napovedali devet: zlato športni plezalki Janji Garnbret, srebro Kristjanu Čehu (met diska), Tadeju Pogačarju (kolesarstvo) in Živi Dvoršak (strelstvo) ter bronasto Benjaminu Savšku (kanu), dvojcu Anja Osterman-Špela Ponomarenko Janić (kajak), Petru Kauzerju (kajak), Evi Terčelj (kajak) in Tini Trstenjak (judo).
Olimpijski ogenj je prižgala japonska teniška igralka Naomi Osaka
Kdaj bodo na olimpijska tekmovališča stopili športniki s Celjskega

Prvi bo olimpijsko tekmovalno mrzlico občutil košarkar Žiga Dimec. Slovenska reprezentanca bo namreč prvo tekmo z Argentino odigrala v ponedeljek, 26. 7. ob 6.40 po slovenskem času. Druga tekma z Japonsko košarkarje čaka v četrtek, 29. 7. ob 6.40 po slovenskem času, tretja tekma s Španijo pa v ponedeljek, 2. 8. ob 10.20 po slovenskem času.

Naslednji se bosta na olimpijskem tekmovališču predstavili celjski judoistki. Prva bo na tatamije stopila branilka naslova olimpijske prvakinje iz Ria de Janeira Tina Trstenjak. Nastop Trstenjakove je poseben tudi v tem, da se bo prvič v zgodovini samostojne Slovenije zgodilo, da bo katera izmed slovenskih športnic branila zlato olimpijsko medaljo. Trstenjakova se bo v prvem izločilnem boju pomerila s Korejko Heeju Han. Izločilni boji se bodo pričeli v torek, 27. 7. ob 4.00 po slovenskem času.

Tri dni za Trstenjakovo bo svoje borbe za ubranitev ali morda oplemenitev bronaste medalje iz Ria de Janeira začela tudi Anamari Velenšek. Na tatamije bo stopila v petek, 30. 7., ko se ob 4.00 po slovenskem času pričnejo izločilni boji v njeni kategoriji. Nasprotnica Velenškove bo Američanka Nina Cutro-Kelly.

Nato sledijo še prvi nastopi atletov. Prva bo na atletsko stezo stopila Maja Mihalinec Zidar, ko se v petek, 30. 7 ob 2.00 po slovenskem času pričnejo kvalifikacije teka na 100 m za ženske. Naslednja bo na vrsti Klara Lukan, ki bo tekla v predtekmovanju teka na 5000 m. Njeni teki se bodo začeli v petek, 30. 7. ob 12.00 po slovenskem času. Sledil bo nastop Luke Janežiča v predtekmovanju teka na 400 m. Teki na 400 m se bodo začeli v nedeljo, 1. 8. ob 3.45 po slovenskem času. V ponedeljek, 2. 8. ob 3.30 po slovenskem času pa se prične predtekmovanje teka na 200 m, na katerem bo še drugič na igrah nastopila Maja Mihalinec Zidar. Zadnja izmed celjskih športnikov bo nastopila skakalka ob palici Tina Šutej. Kvalifikacije skoka ob palici za ženske se pričnejo v ponedeljek, 2. 8. ob 12.20 po slovenskem času.

Celoten razpored tekmovanja po disciplinah najdete tukaj (čas v Tokiu + 7 ur).

B.S., foto: olympics.com