Selektor Kek podvojil število reprezentantov, vpoklicanih iz NK Celje, za enega se zanima Riera


Žan Karničnik je standardni reprezentant in član prve enajsterice Slovenije, ki se je uvrstila na Evropsko prvenstvo v nogometu. A v Nemčijo bi lahko sredi junija potoval še kateri od celjskih nogometašev – ob Karničniku se bodo selektorju Matjažu Keku dokazovali še trije.

Kek namreč želi pred junijskim Evropskim prvenstvom, kamor se je Slovenija po 24 letih uvrstila drugič v zgodovini, preveriti nekatere nogometaše slovenske lige, ki priložnosti v reprezentanci sicer ne dobivajo. Zato je za 14. januarja v Koper vpoklical 15 fantov iz domačega tekmovanja in še sedem iz tujih klubov.

Enega izmed vpoklicanih Celjanov, Marka Zabukovnika, si želi v Francijo odpeljati prejšnji trener Celja, Albert Riera, poroča EkipaSN.

S strokovnim štabom načrtujejo šest treningov in tekmo in sicer štiri v kopru, nakar  bodo 17. januarja odleteli v San Antonio. “Tako za igralce kot strokovni štab je to lepa priložnost, da vidimo, v kakšnem stanju so ti igralci in ali lahko pomagajo tudi v primeru težav, poškodb in kartonov tistih, ki so odigrali kvalifikacije in bodo vsekakor tudi tvorili jedro na evropskem prvenstvu,” je povedal KEK.

Po še dveh opravljenih treningih bo v Ameriki tako izbrana reprezentanca odigrala tekmo s selekcijo igralcev tamkajšnje lige MLS.

V sklopu te reprezentančne akcije Kek ob 29-letnemu bočnemu branilcu Karničniku želi preveriti še tri slovenske nogometaše prvo uvrščene ekipe 1. SNL. Vpoklic so tako dočakali 24-letni branilec David Zec, ki je bil sicer članski reprezentanci prvič priključen že oktobra, prvič pa sta selektorjev poziv prejela vezista, 22-letni Tamar Svetlin in 23-letni Mark Zabukovnik.

Nihče od navedenih sicer nogometno ni zrasel v Ceju. Zec je produkt kranjskega Triglava, Tamar Svetlin Brava in Domžal, Zabukovnik pa Radomelj. Nekaj let starejši in že uveljavljeni Karničnik pa je prve nogometne korake naredil v Dravogradu.

Karničnik je to jesen v 18 nastopih 1. SNL dal 2 gola in štirikrat asistiral, v reprezentanci pa na desetih tekmah enkrat zadel in dvakrat asistiral, Zabukovnik je na 17 tekmah 1. SNL zadel štirikrat in ostal brez asistence, Svetlin je na 14 tekmah štirikrat zadel in dvakrat asistiral, David Zec pa je na 19 tekmah zadel dvakrat.

Imel bi ga Riera, ampak …

Potencial 23-letnega Zabukovnika je v kratkem obdobju na celjski klopi od bližje lahko opazoval sedanji trener francoskega Bordeauxa, Albert Riera. Kot piše EkipaSN, bi ga že v zimskem prestopnem roku želel odpeljati v Francijo, a naj bi Zabukovnik svojemu sedanjemu delodajalcu dal vedeti, da želi sezono končati v NK Celje. Kot še piše Ekipa, tudi ponudba za celjski klub ni zadovoljiva, za mladega vezista pa je zanimanje širše.

Bivši trener Celja sicer Bordeaux vodi s spremenljivim uspehom. Kljub, ki je pred sezono veljal za glavnega favorita za uvrstitev v Ligue 1, je na polovici tekmovanja šele na 13. mestu lestvice, v zadnjih petih tekmah pa so zabeležili 2 zmagi, 2 poraza in en neodločen izid.

Kolikšna je vrednost nogometašev in celotne celjske ekipe, smo pisali v članku:

Za toliko denarja lahko kupite celo celjsko nogometno moštvo