Olimpijske igre v Londonu in celjski olimpijci: Urška osvojila zlato, kako gre ostalim?


Slovenci imamo prvo odličje na letošnjih olimpijskih igrah v Londonu. Pravo odličje, zlato! Osvojila ga je Žalčanka Urška Žolnir. Podrobnosti lahko preberete v prispevku.

Že pred nekaj dnevi smo bili sicer priča spektakularni otvoritvi olimpijskih iger v Londonu. Za šov so Britanci v zrak pognali več kot 34 milijonov evrov, same igre pa naj bi stale več kot 11 milijonov evrov in pol.

Tokratne OI so najbrž zgodovinske – prvič so namreč čisto vse države na tekmovanje poslale tudi ženske predstavnice. In prvič so svojo prisego izrekli trenerji.

Na igrah moči meri več kot 10 tisoč športnikov, med njimi 65 Slovencev. Predstavljamo vam tiste, ki živijo ali trenirajo čisto blizu vas.

Kot vse kaže, izjemno močna ekipa prihaja iz judo kluba Zdežele Sankaku Celje, na čelu katerega je uspešni trener Marjan Fabjan. Enega njegovih redkih nasmeškov smo opazili, potem ko je njegova varovanka Urška postala najboljša judoistka svoje kategorije.

Ima 28 let in je zagotovo eno najprepoznavnejših imen slovenskega juda.  Je ponosna lastnica olimpijskega brona, ki si ga je priborila v Atenah leta 2004, zdaj pa še olimpijskega zlata iz Londona! V žepu ima tudi dve bronasti medalji s svetovnih prvenstev, na evropskih prvenstvih pa je osvojila kar dva brona, srebro in eno zlato medaljo.

Zaradi izjemnih uspehov ji je Mestna občina Celje letos podelila tudi naziv Naj športnica Celja za leto 2011.

Vesna Đukić prihaja z Ljubečne. Rada kolesari in igra košarko.  Leta 2007 je na Evropskem prvenstvu v Salzburgu osvojila 2. mesto, okoli vratu pa si je obesila že 4 bronaste medalje na tekmah za svetovni pokal. Tokrat je bil zanjo usoden že uvodni nastop v Londonu.

S porazom proti japonski predstavnici se je tako 26-letnica že poslovila od nadaljnjega tekmovanja.

Lucija Polavder je svojo judo pot začela pri 11 letih v Grižah, leta zahtevnih treningov pa so jo pripeljala do bronaste medalje na OI v Pekingu 2008.  Tekmuje v kategoriji nad 78 kilogramov , zato skoraj vedno stoji nasproti precej višjim in težjim tekmovalkam, ki pa ji ne delajo preveč skrbi.

Njene uspehe ceni predvsem domača publika, zato jo je Mestna občina Celje lani razglasila za Naj športnico Celja za leto 2010.

»Luca« bo na OI v Londonu v predtekmovanju nastopila v petek, 3. avgusta ob 9.30.

Judoistka Anamari Velenšek ima 21 let in bo v Londonu nastopila v kategoriji do 78 kg. Mlada športnica je bila lani zelo uspešna. Na Evropskem članskem prvenstvu v Turčiji je osvojila 3. mesto, na Svetovnih pokalih v Uzbekistanu in Kazahstanu pa se je okitila še z dvema zlatima medaljama. Njen prvi nastop v predtekmovanju na OI v Londonu si lahko ogledate v četrtek, 2. avgusta ob 9.30.

25-letni Roki Drakšič obožuje šport nasploh. Kadar se ne poti v telovadnici, adrenalin išče v gorskem kolesarstvu. Judo je začel trenirati v prvem razredu v Grižah, športna pot pa ga je pripeljala do številnih mednarodnih tekmovanj.

Pred nekaj meseci je na evropskem prvenstvu v Čeljabinsku v kategoriji do 66 kilogramov osvojil tretje mesto. Tudi zanj so nastopi na olimpijskih igrah končani. V kategoriji do 66 kilogramov je osvojil 9. mesto.

Če bi radi občutili vsaj delček pravega olimpijskega navijaškega duha, je pravi naslov navijaška točka v Lopati pri Celju.

Zdaj pa še k drugim športnikom s Celjskega.

Martina Ratej je ena najboljših metalk kopja na svetu. Strastna gobarka je začela trenirati pri 15 letih v Atletskem klubu Šentjur. Danes je članica Atletskega društva Kladivar Cinkarna Celje, pod okriljem katerega niza uspeh za uspehom. Omenimo le bron iz Caorle leta 1998. Po končani športni karieri bi rada skrbela za turistično kmetijo ali gostilno.
Še prej pa seveda nastop v Londonu. Kvalifikacije za met kopja se začnejo v torek, 7. avgusta ob 10.00.

Marina Tomić je pri 13 letih začela trenirati atletiko v AD Kladivar Cinkarna Celje. V disciplini tek na 100 metrov z ovirami je leta 2000 v Gorici osvojila prvo mesto, na Sredozemskih igrah v Pescari leta 2009 pa je bila 6. Obožuje potovanja v eksotične kraje, uživa v plesu, kolesarjenju in branju knjig. Po končani vrhunski športni karieri si želi svoje znanje prenašati na mlajše varovance. Marina bo v Londonu v kvalifikacijah nastopila v ponedeljek, 6. avgusta ob 10.05.

Seveda pa navijamo tudi za vse preostale slovenske športnike, ki nas zastopajo v Londonu. In ko smo že pri britanski prestolnici…

Samo upamo lahko, da megalomanske olimpijske infrastrukture že čez nekaj let ne bo doletela klavrna usoda, kakršni smo priča v Grčiji. Mineva 8 let od bleščečega odprtja ogromnega športnega kompleksa v Atenah, ki pa ga danes ne uporablja nihče več. Ploščice v bazenih odpadajo, tekaške steze je prerasla plevel, težko bi našli vsaj eno delujoče stranišče. Blišč, za katerim je ostala beda.

foto: www.sankaku-klub.si, wikipedia, http://london2012.olympic.si