Pogovor s člani Florijanov ob 30-letnici navijaške skupine: “Florijani so moj drugi dom” (foto)


Društvo navijačev Florijani letos obeležuje 30 let svojega obstoja. Navijači, ki primarno navijajo za rokometaše Celja Pivovarne Laško, so obletnico proslavili z rokometnim turnirjem in večernim slavnostnim druženjem.

Ob tej priložnosti smo se pogovarjali z dvema članoma Florijanov, prav tako pa tudi z njihovim predsednikom, preverite kaj so nam povedali.

Florijani so strastni navijači celjskih rokometašev, občasno pa s svojim navijanjem priskočijo na pomoč tudi na tekmah ostalih celjskih ali slovenskih ekip. Z njimi je vselej veselo, nikoli pa se ne poslužujejo huliganskih pristopov. Tako so v odličnih odnosih tudi s številnimi tujimi navijaškimi skupinami (Veszprem, Pick Szeged, Flensburg..), s katerimi se pogosto podružijo in navijajo.

Predsedniško funkcijo Društva navijačev Florijanov zadnjih 5 let opravlja Martin Peganc, ki je sicer član navijaškega društva 10 let. Že pred tem je za Celjane stiskal pesti še v časih, ko so nastopali v dvorani Golovec.

Foto: David Valant

Društvo Florijanov šteje 162 članov, prav tako pa je nekaj tudi mladoletnih. Ob tem nam je predsednik Florijanov zaupal, da se trudijo pridobiti podmladek.

Seveda na število članov, ki v primerjavi s preteklimi leti nekoliko pada, vplivajo tudi rezultati celjskega kluba. “Ko so bili Celjani evropski prvaki bi se med Florijane včlanilo 500 navijačev, toda imeli so številčni limit,” nam je povedal predsednik.

Foto: David Valant

Martin Peganc, ki je pri Florijanih z vsem srcem, je precej truda vložil tudi v organizacijo 30. obletnice. Ob jubileju so Florijani skupaj s strokovnim štabom celjskega rokometnega kluba in predstavniki občinske uprave v dvorani Zlatorog odigrali rokometni turnir, predstavnice nežnejšega spola pa so se ob raznih aktivnih igrah družile z rokometaši.

Ob večernih urah je sledilo slavnostno druženje ob hrani in pijači, ki ga je z glasbo popestril ansambel Fenomeni. Razrezali pa so tudi več kot en meter dolgo torto, ki je delo Irene, članice Florijanov. Organizacijo ob obletnici sta močno pohvalila člana Florijanov, Marija Radić in Lovro Breznik.

“Na obletnici nas je bilo kakšnih 90. Organizirano je bilo v nulo, joj kako je bilo fajn, res so lepo naredili. Glede tega so se res potrudili,” je dejala Marija.

Lovro pa je ob tem povedal: “Ta jubilej ob 30. obletnici navijaške skupine je le še en dokaz temu kako smo Florijani zvesti rokometu. Navijači in igralci smo vedno v dobrih ter tesnih odnosih. To se vidi tudi po tekmah, ko se skupaj družimo ne glede na poraz ali zmago. Tako smo se tudi na tej proslavitvi obletnice podružili v dobrem vzdušju.”

Marija, ki pri svojih 78 letih še vedno izžareva neizmerno pozitivno energijo, je pri Florijanih 9 let, na tekme celjskih rokometašev pa hodi že več kot 30 let. Florijani so njen drugi dom, z njimi gre povsod, tudi v tujino. Z navijači je tako bila na Madžarskem in Poljskem, po Nemčiji, v Makedoniji, v Parizu itd.

Marija Radić – prva z desne (Foto: Slavko Kolar/Facebook)

“Mi smo veseljaki. Pokojna profesorica psihologije nam je rekla življenje mora biti sestavljeno iz dela, počitka, predvsem pa iz zabave in tega se najbolj držim. Biti med Florijani je stvar, ki je ne bi dala za nič. To je moje zadovoljstvo,” je odnos z društvom navijačev opisala Marija.

In dodala: “Za Martinovanje bi morala iti na tri konce, jaz sem šla pa na rokometno tekmo, meni to pomeni nekaj več.”

Povedala nam je tudi številne zgodbe in prigode, ki jih je doživela s Florijani na poti ter na samih tekmah: “To so takšne stvari, ki jih nikoli ne pozabiš.”

Kot pravi je treba rokometašem stati ob strani v dobrem in v slabem. Še posebej so ji k srcu prirasli doma vzgojeni igralci: “To so naši pobi, ala jim vera no.” Izpostavila pa je Gašperja in Gala Marguča, Blaža in Mitjo Janca, Tilena Kodrina, Vida Poteka ter Davida Razgorja.

Pogovarjali pa smo se tudi z Lovrom Breznikom, ki je član Društva navijačev Florijani od leta 2017, na tekmah pa ga najdemo v vlogi bobnarja.

Najbolj se mu je v spomin vtisnila lanskoletna tekma Lige prvakov, ko je v Zlatorogu gostovala Barcelona, Celjani pa so 5 minut pred koncem tekme vodili za tri gole, a na koncu vseeno izgubili.

Lovro Breznik – drugi z desne (Foto: David Valant)

Sam ima najlepši spomin na Aleša Pajoviča, Miho Zarabca, Tilena Kodrina, Blaža Blagotinška in Boruta Mačkovška.

“Vsako leto, ki mine, pusti za seboj drugačen vtis. Na to seveda vplivajo odhodi igralcev, trenerjev in vodstva, ampak mi igralce vedno spodbujamo v dobrem ter slabem,” pravi Lovro.

Na tekme celjske zasedbe prihaja iz Mozirja, ob tem pa namenja lepe besede celjskemu športu: “Celje kot mesto je najbolj znano po rokometu, seveda je tukaj tudi nogomet, ženska košarka, ženski rokomet, sedaj gre zelo dobro tudi celjskim hokejistom. Celje kot občina zelo dobro dela na športu.”