Poklon prezgodaj umrlemu velikanu slovenskega in mednarodnega rokometa Iztoku Pucu v celjski dvorani Zlatorog (foto in video)


Minulo soboto se je v celjski dvorani Zlatorog športna in rokometna srenja poklonila prezgodaj umrli rokometni legendi Iztoku Pucu, ki je 20. oktobra v 45. letu starosti v ZDA izgubil bitko z rakom. Velikanu slovenskega in svetovnega rokometa se je poklonilo nekaj več kot 4000  ljubiteljev športa, ki so si na spominsko-dobrodelni prireditvi ogledali dve zanimivi rokometni predstavi.

Začetek prireditve je naznanila pesem Iztokovega prijatelja Zorana Predina, ki je uvodoma zapel ganljivo pesem “Ne mine niti dan”. Nato je uradni napovedovalec Ivo Milovanovič pozdravil Iztokovo ženo Jasenko in sina Boruta, ki sta si dogodek ogledala iz tribun. Slednjima je bil namenjen izkupiček od prodanih vstopnic in dražbe dresov Nikole Karabatića, Vida Kavtičnika in Renata Vugrinca. Skupno se je tako nabralo dobrih 15.000 evrov.

V prvi tekmi, ki se je pričela kmalu po 17. uri, sta se pomerili olimpijska reprezentanca Hrvaške, ki je leta 1996 v Atlanti z Iztokom Pucom priborila zlato medaljo in slovenska olimpijska reprezentanca iz leta 2000, za katero je prav tako igral Puc in je v Sydeyju dosegla osmo mesto. Sicer je izjemno uspešno kariero v mednarodnem svetu rokometa Iztok Puc zaznamoval kot član kar treh reprezentanc. Poleg omenjenih dveh je namreč leta 1988 nastopil za takratno Jugoslovansko reprezentanco v Seulu, kjer so “naši” rokometaši osvojili bronasto medaljo.

Dres Iztoka Puca nad dvorano in utrinki iz obeh tekem

V klubski karieri je rokometni biser igral najprej za Šoštanj, nato za Borca iz Banjaluke, za Zagreb, za Celje Pivovarno Laško, na koncu pa je svoje znanje in izkušnje udejanjal v Prulah 67. Največje uspehe na klubskem področju je dosegel v majici Zagreba in dvakrat osvojil ligo prvakov, s Celjem pa se je kar trikrat prebil v polfinale najbolj prestižnega rokometnega tekmovanja na stari celini.

Rezultata obeh sobotnih tekem tokrat seveda nista bila v ospredju. Za slovensko izbrano vrsto iz Sydneyja, ki jo je vodil Leopold Jeras, so nastopili David Imperl, Rolando Pušnik, Beno Lapajne, Branko Bedekovič, Tettey Banfro, Gregor Cvijić, Zoran Jovičić, Andrej Kastelic, Jani Likavec, Zoran Lubej, Roman Pungartnik, Tomaž Tomšič, Roman Šavrič in Šerbec. Za hrvaško izbrano vrsto iz Atlante pa Božidar Jović, Vladimir Šujster, Valner Franković, Zlatko Saračević, Bruno Gudelj, Vladimir Jelčić, Zvonimir Bilić, Nenad Kljaić, Ivica Obrvan, Vladimir Vujović, Valter Matošević in Patrik Čavar. Vsi igralci hrvaške reprezentance so nosili na dresih številko 10. V tekmi, ki je trajala 40 minut (2 x 20), smo bili priče številnim atraktivnim in komičnim potezam obeh reprezentanc, nekateri igralci so med igro celo zamenjali ekipe. Končni rezultat je bil v prid domači izbrani vrsti in sicer so Hrvate premagali z 29:25.

V drugi tekmi sta se pomerili slovenska izbrana vrsta in ekipa Celja Pivovarne Laško, ki je zaradi odsotnosti nekaterih igralcev (Žvižeja, Marguča, Mačkovška in Skoka, ki so nastopali za Slovenijo, Toskič je na pripravah srbske reprezentance, Potočnik in Zelenovič pa sta poškodovana), nastopila z nekaterimi člani B ekipe. Kljub vsemu se je ekipa CPL odlično upirala slovenski reprezentanci, ki je šele globoko v drugem polčasu prevzela pobudo in na koncu slavila z rezultatom 35:32. Za reprezentanco Slovenije, ki jo vodi selektor Boris Denič, so nastopili Skok, Prošt, Vran, Bombač, Miklavčič, Bezjak, Natek, Skube, Špiler, Brumen, Sušin, Gajić, Bundalo, M. Žvižej, L. Žvižej, Marguč, Zorman, Dolenec, Gaber, S. Razgor, Mačkovšek in Medved. Za ekipo CPL pa so pod taktirko trenerja Vladana Matića nastopili povratnik Perić, Lesjak, Božič, Kovač, Prieto, Mlakar, Gorenjak, Žuran, D. Razgor, Gruškovnik, Ranevski, Poklar, Poteko, Metličić, Irman, Žabič in Janc.

Ena izmed številnih akcij na tekmi med CPL in slovensko izbrano vrsto

Med obema tekmama se je Uroš Šerbec, nekdanji soigralec Iztoka Puca, v imenu kluba Celje Pivovarna Laško z ganljivim govorom poslovil od velikana rokometa, po njegovih besedah igralca, ki je rokometu dal širino in novo dimenzijo, svoje znanje pa je nesebično prenašal na soigralce in na vsako ekipo, katere član je bil. Govor si lahko v celoti ogledate v spodnjem video prispevku.

Nekdanji člani olimpijskih reprezentanc Slovenije in Hrvaške, v katerih je igral Iztok Puc

Po koncu tekem se je vsem, ki so se dogodka udeležili ali na kakršenkoli način pomagali, zahvalila Jasenka, žena Iztoka Puca.

Vabljeni k ogledu bogate galerije fotografij, kjer smo ujeli utrinke iz sobotne spominsko-dobrodelne prireditve.

[simpleviewer width=100% height=700 id=92]

v/t/f: Egon Horvat