Sprejem za svetovnega podprvaka, ki je podrl 42 let star rekord


Celjski atlet Matic Ian Guček se je v soboto vpisal v zgodovino slovenske atletike. Na svetovnem atletskem prvenstvu atletov do 20 let v kolumbijskem Caliju je ob osvojitvi naslova svetovnega podprvaka, z izjemnim tekom namreč podrl tudi 42 let star državni rekord in postal prvi slovenski atlet, ki se je v tej disciplini spustil pod mejo 49 sekund, o čemer smo poročali tukaj.

Novega slovenskega rekorderja na 400 metrov z ovirami so tako včeraj na domačem stadionu AD Kladivar Celje na sprejemu pozdravili navijači, trenerji, prijatelji in njegovi domači. Sprejema so se poleg številnih sedanjih in nekdanjih aktivnih članov AD Kladivar udeležili tudi župan mestne občine Celje Bojan Šrot, predsednik uprave podjetja Cinkarna Celje d.d., ki je generalni sponzor AD Kladivar, Aleš Skok ter predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar. “Žal je manjkal Rok Kopitar, dosedanji nosilec rekorda, se nam je pa pridružil Miro Kocuvan mlajši, vrhunski tekač v tej disciplini iz ekipe neuničljivega odličnega trenerja Mira Kocuvana starejšega,” so zapisali v AD Kladivar. Miro Kocuvan st. je tudi trener Matica Iana Gučka.

V AD Kladivar so dodali, da imajo še nekaj rekordov z brado, katerih nosilci Stane Rozman (10.000 m – rekord iz leta 1984), Peter Svet (5.000 m – rekord iz leta 1974) in Stanko Lisec (3.000 m – rekord iz leta 1978) se zavedajo, da se prihajajoče generacije odličnih atletov, predvsem še en celjski atletski biser Vid Botolin, že bližajo s svojimi dosežki.

Izjemen tek za slovensko atletsko zgodovino

Spomnimo, Celjan Matic Ian Guček je na svetovnem prvenstvu v atletiki U20 postal svetovni podprvak v teku na 400 metrov z ovirami. Guček je tekel na neugodni prvi progi, a kljub temu uprizoril izjemen finalni tek. S časom 48,91 je bil le za 7 stotink počasnejši od Turka Ismaila Nezirja, s katerim sta edina tekla pod 49 sekundami in bila v deževnem finalu razred zase. Tretji je bil s časom 49,62 Jamajčan Roshawn Clarke. Guček je ob tem dosegel tudi nov članski državni rekord, ki ga je kar 42 let držal prav tako celjski atlet Rok Kopitar. Slednji je junija 1980 v Mariboru tekel 49,11. Guček je tako postal prvi slovenski atlet, ki se je v tej disciplini spustil pod mejo 49 sekund. Svetovni rekorder v tej disciplini je s 45,94 Norvežan Karsten Warholm.

foto: Andraž Purg