Spremenjena celjska ekipa s porazom odprla spomladanski del prvenstva


Spremenjena ekipa celjskih nogometašev – tako zaradi menjav igralskega kadra med zimskim premorom kot številnih kartonov in poškodb – je pod novim trenerjem Simonom Rožmanom spomladanski del prvenstva začela s porazom. Doma so morali priznati premoč Kopra. Celjani ostajajo na 7. mestu prvenstvene lestvice.

Srečanje so boljše odprli Celjani in že v 2. minuti zapretili preko Kuzmanovića, ki je želel s strelom v dolgi kot premagati vratarja Kopra, a bil nekoliko premalo odločen. Sledil je zadetek Kopra, ki pa je bil zaradi prepovedanega položaja razveljavljen.

V nadaljevanju so Celjani dvignili ritem igre ter prevlado v tem delu srečanja kronali z zadetkom v 20. minuti, ko je Sokler v mrežo pospravil odbito žogo. Vodstvo Celjanov pa ni trajalo dolgo. Že v 27. minuti je Parris prišel do neoviranega strela in še drugič premagal domačega vratarja, tokrat je bil zadek priznan. Polčas se je končal z 1:1.

Tudi drugi polčas so bolje začeli Celjani, ki so v prvih minutah prevladovali na igrišču in stopnjevali ritem. Ponudilo se jim je kar nekaj lepih priložnosti za vodstvo, vendar jim je ob zaključkih akcij zmanjkalo nekaj zbranosti. Simon Rožman je drugi zadetek iskal tudi s pomočjo menjav, saj je v drugem polčasu je v igro poslal Jakobsena, Panića, Roriča, Mayeuskega in Stojinovića. Vendar tudi menjave niso bile dovolj.

Kljub boljši igri Celjanov, pa je v 85. minuti razigrani Parris odločil tekmo. Na desni strani je prišel do nevarne pozicije za strel in sprožil proti vratom Jurharja, a je celjskemu vratarju ta strel v prepovedanem položaju zvito blokiral Barišič. Glavni sodnik je ob pregledu VAR posnetkov določil, da vendarle ni šlo za prepovedani položaj in do konca tekme Celjani niso uspeli izenačiti. Tekma se je končala z rezultatom 1:2 za Koper.

CELJE – KOPER 1:2 (1:1)
Sokler 20.; Parris 27., 85.

Celje: Jurhar, Marandici, Vuklišević, Zaletel, Lartey (79./Stojinović), Janjičić (70./Majevski), Šporn, Svetlin, Begić (79./Jakobsen), Kuzmanović (60./Rorič), Sokler (70./Panić).

Koper: Golubović, Bručić, Novoselec, Žužek, Palčič, Jelić Balta, Guberac (63./Đira), Vešner Tičić (75./Kotnik), Barišić, Parris (90./Šušnjara), Colley (75./Osuji).

Sodnik: Rade Obrenović (Ljubljana)

Pred nadaljevanjem prvenstva veliko sprememb v celjski ekipi

Celjani so v zimskem premoru dodobra prevetrili ekipo. Po januarskem ‘paketu’ sprememb v igralskem kadru, je tudi v februarju sledilo nekaj sprememb.

Najprej so se okrepili z Vasilijem Janjičićem, ki je prestopil iz švicarskega prvoligaša FC Zürich. Janjičić je švicarski nogometaš srbskih korenin, ki ima kljub mladosti igralec, ki ima za seboj bogate nogometne izkušnje. Pri vsega petih letih se je pridružil akademiji FC Zürich in nadaljeval strm vzpon med najboljše mlade nogometaše v Evropi. V sezoni 2013/14 je s petnajstimi leti debitiral za drugo ekipo Züricha v tretji švicarski ligi in se proslavil z zadetkom. V naslednji dveh sezonah je v tretjem rangu švicarskega tekmovanja zbral še 25 nastopov. Ko je FC Zürich v sezoni 2016/17 zaradi izpada iz Super League zaigral v drugoligaški konkurenci, je Janjičić z 18 leti nastopil tudi za prvo ekipo dvanajstkratnega švicarskega prvaka. Sledil je slab milijon evrov težek prestop v nemškega velikana HSV. V Hamburgu je bil Janjičić član tako bundesligaške ekipe kot razvojne, ki je bila del tretje nemške lige. Po prestopu je v sezoni 2016/17 za obe ekipi nemškega kluba zbral 21 nastopov, dodal 2 zadetka in 5 asistenc. Na svoji prvi tekmi za HSV v Bundesligi si je za predstavo proti Mainzu prislužil naziv igralca tekme. Skupno je med septembrom 2016 in avgustom 2019 za Hamburger Sport-Verein vknjižil 65 nastopov. Po vrnitvi v FC Zürich je v sezoni 2019/20 bil eden izmed ključnih členov ekipe. Julija 2020 je bil nato Janjičić diagnosticiran z rakom, ki ga je po treh mesecih intenzivne kemoterapije uspešno premagal. Po najpomembnejši zmagi v svojem življenju se je po skoraj enajstih mesecih odsotnosti vrnil na zelenice maksimalno motiviran in odločen, da znova zaigra najbolje kar zmore. V jesenskem delu letošnje sezone je za drugo ekipo Züricha v tretji švicarski ligi zbral sedem nastopov, zdaj pa bo oblekel celjski dres.

Nato je v celjsko ekipo iz zagrebškega Dinama na polletno posojo prišel napadalca Duje Čop. Čop je otrok splitskega Hajduka, pri katerem je tudi začel svojo profesionalno kariero. Pri osemnajstih letih ga je pot prvič zanesla v tujino, ko je v sezoni 2008/09 za Nacional iz Madeire zbral pet nastopov, a se po eni sezoni vrnil v matični Hajduk. Za splitskega velikana je v naslednjih dveh sezonah nastopil na 30 tekmah in vknjižil devet zadetkov ter štiri asistence. V hrvaški ligi je nosil še dres RNK Split, nato pa je sledil prestop v vrste zagrebškega Dinama. V prvem obdobju nastopanja za dvaindvajsetkratnega prvaka Hrvaške je zbral 107 nastopov, po izjemni sezoni 2013/14 in jesenskem delu sezone 2014/15, ko je na skupno 48 tekmah dosegel 34 zadetkov in dodal še 16 asistenc, je nastopil čas za drugo selitev v tujino. Nato je v januarju 2015 kot posojeni nogometaš oblekel dres Calgiarija. Za moštvo iz Sardinije je zaigral na 16 obračunih, dosegel štiri zadetke in dovolj prepričal vodilne v klubu, da so aktivirali odkupno klavzulo. Član Serie A ga je nato najprej posodil Malagi (32 nastopov, 7 zadetkov, 4 asistence), kasneje pa še Sporting Gijonu (31 nastopov, 9 zadetkov, 3 asistence). Po dveh uspešnih sezonah v španski La Ligi ga je v svoje vrste zvabil belgijski Standard, s katerim se je v prvi sezoni veselil pokalnega naslova. Po slabem letu dni ga je znova zaneslo v Španijo, tokrat v Valladolid, za katerega je igral v sezoni 2018/19. Po vrnitvi v Belgijo je bil član Standarda še dve sezoni, pred začetkom atkualne pa se je vrnil v Dinamo. 32-letni napdalec je  v jesenskem delu odigral 15 tekem, mrežo nasprotnika zatresel dvakrat in še trikrat podal za gol. Čop se lahko pohvali s štirinajstimi nastopi za hrvaško izbrano vrsto, s katero je nastopil tudi na EP 2016.

Nogometni klub Celje je prav tako sklenil profesionalni pogodbi s Tianom in Anejem Kujovićem. Nadarjena brata Kujović se v knežje mesto selita iz vrst Olimpije, kjer sta začela svojo nogometno pot. 16-letni Tian, ki se najbolj znajde na položaju krilnega napadalca, je v letošnji sezoni nastopal v 1. slovenski kadetski ligi, kjer je zbral 4 zadetke. Dve leti starejši brat Anej, ki večino svojega igralnega časa preživi v vezni liniji, pa je kot kapetan mladinske ekipe iz prestolnice poleg rednega in uspešnega igranja v 1. mladinski ligi tudi že debitiral za člansko ekipo Olimpije. Na prijateljski tekmi proti HNK Rijeka je vstopil v 60. minuti.

Celjane sta ob tem v frbruarju zapustil tudi dva nogometaša. Klub se je z Advanom Kadušićem dogovoril za sporazumno prekinitev pogodbe. 24-letni bočni branilec se je v Celje preselil iz Zrinjskega v januarju 2020 in bil del šampionske sezone, v kateri je zbral 16 nastopov in dodal še dva zadetka. Skupno je Kadušić za klub zbral 61 nastopov (55 v prvenstvu, 4 v pokalu, 2 v kvalifikacijah za Ligo prvakov). Nogometni klub Celje je po okroglih 100. nastopih zapustil tudi Luka Kerin, ki je presstopil v NK Bravo. 22-letni napadalec je klub okrepil iz milanskega Interja v februarju 2018 in v svoji prvi sezoni in pol kot član Celja zaigral na 24 tekmah in vknjižil štiri zadetke ter tri asistence. Sledila je nepozabna sezona 2019/20, v kateri je Kerin skupaj z Mitjo Lotričem in Dariem Vizingerjem tvoril udarni napadalni trojec. Devet zadetkov in osem asistenc je bil njegov končni izkupiček, ki ga je v naslednji sezoni začinil še z zadetkom proti Dundalku ob preboju v drugi krog kvalifikacij za Ligo prvakov. V jesenskem delu aktualne sezone je Kerin zbral 10 nastopov v Prvi ligi Telemach, zdaj pa se po dogovoru NK Celje z NK Bravo seli v vrste kluba iz Ljubljane.

T Z N P T
1. Koper 21 12 5 4 41
2. Maribor 20 12 3 5 39
3. Olimpija Ljubljana 19 10 4 5 34
4. Bravo 20 8 6 6 30
5. Mura 20 7 8 5 29
6. Domžale 20 6 6 8 24
7. Celje 21 6 4 11 22
8. CB24 Tabor Sežana 21 5 5 11 20
9. Aluminij 20 4 7 9 19
10. Kalcer Radomlje 20 5 4 11 19

foto: NK Celje