Vrsta sprememb v ekipi celjskih nogometašev


V ekipi NK Celja je v januarju prišlo do vrste sprememb. Okrepili so se namreč tako v igralski, kot trenerski zasedbi, ekipo pa je zapustilo tudi nekaj igralcev.

Prva ekipa NK Celje je, po prihodu novega trenerja Simona Rožmana, v januarju že pripeljala vrsto novih okrepitev. Takoj na začetku meseca so v ekipo pripeljali prvo okrepitev, in sicer 26-letnega Damjana Vukliševića, o čemer smo pisali tukaj. Le nekaj dni za njim pa sta celjsko ekipo okrepila še Nino Milić in kralj strelcev v prvi mladinski ligi Tai Matea Panić, o čemer smo pisali tukaj. Tudi preostanek januarja je bil v Celju zelo pester. Prvo ekipo je namreč okrepilo še dodatnih šest članov.

Okrepitve tako v igralskih kot v trenerskih vrstah

V celjski klub je na polletno posojo iz kijevskega Dinama prišel Ibrahim Kargbo Jr.. Kargbo Jr, sicer rojen v Sierri Leone, je svojo nogometno pot začel v Belgiji pri Beershotu, se nato preselil na Otok, kjer je bil tri leta član akademije Readinga, pri 17 letih pa je prestopil v Crystal Palace. Pri londonskemu premierligašu se je zadržal tri sezone in bil del mladinske ekipe Orlov. V članski konkurenci je debitiral kot član belgijskega drugoligaša K.S.V. Roeselare, v katerega se je preselil januarja 2018, v Begiji pa je v prvi polovici sezone 2019/20 nastopal še za Lierse. Začetek leta 2020 je prinesel podpis pogodbe z ukrajinskim velikanom Dinamom iz Kijeva, kjer je Kargbo združil moči z nekdanjim grofom Benjaminom Verbičem. Za večkratnega ukrajinskega prvaka je Kargbo zbral tri nastope, v lanski sezoni pa kot posojen igralec za Olimpik Donetsk dosegel tri zadetke. 22-letni napadalec je za mlajše selekcije belgijske reprezentance nastopil na 12 tekmah.

Celjani so se okrepili tudi v zvezni vrsti. Prvi ekipi se je pridružil 18-letni Dejan Kantužer, ki je produkt domače nogometne šole in je podpisal svojo prvo profesionalno pogodbo. 18-letnik prihaja iz mladinske ekipe Celja in je bil eden izmed pomembnejših igralcev domačega Šolskega nogometnega centra. Tako v kadetski kot tudi v mladinski ekipi Celja je opravljal vlogo kapetana, v letošnji sezoni pa je v 1. slovenski mladinski ligi na petnajstih tekmah dosegel 4 zadetke. Ob rednem nastopanju za mladinsko ekipo je bil že lani vključen tudi v članski igralski kader na tekmah proti Radomljam, Olimpiji in Sežani. Kantužer je s celjskim klubom podpisal dolgoročno pogodbo..

Celjski ekipi se je pridružil še en mladi nadarjeni krilni napadalec, 17-letni Aljaž Dodig. V Celje se seli iz ljubljanskega Brava, za katerega je v letošnji sezoni 1. SML na 14 tekmah dosegel pet zadetkov. Pred prihodom v knežje mesto je poleg Brava igral še za Kalcer Radomlje. Z NK Celje je podpisal dolgoročno pogodbo. Dodig je tudi aktualni član reprezentance do 18 let, prav tako pa je slovenske barve branil v izbrani vrsti do 16 let.

Zadnja v vrsti okrepitev je vrnitev osrednjega branilca Dušana Stojinovića, ki se se po šestih mesecih vrača v knežje mesto. NK Celje je v želji po okrepitvi obrambne vrste z vodstvom FC Khimki dosegel dogovor o predčasni prekinitvi posoje. 21-letni Stojinović, ki se bo soigralcem pridružil v kratkem, je za ruskega prvoligaša v letošnji sezoni v državnem prvenstvu zbral 14 nastopov, dva pa je dodal še v pokalnem tekmovanju. Kapetan slovenske mlade izbrane vrste bo sedaj znova združil moči z nekdanjimi soigralci in klubu v spomladanskem delu pomagal pri napadu na najvišja mesta v Prvi ligi Telemach in pokalno lovoriko.

Poleg novih okrepitev se po dolgotrajni odsotnosti zaradi poškodbe vrača 21-letni vezist Maj Rorič. Poškodbo – zlom pete stopalnice – je uspešno saniral in je znova pripravljen na največje napore. Rorič, sicer nekdanji nekdanji vezist milanskega Interja, se je s takšno poškodbo, ki ga je od zelenic oddaljila za več mesecev, srečal prvič v karieri. Zadnji nastop je Rorič zabeležil v 2. krogu letošnje sezone, 23. julija 2021, ko je v 78. minuti obračuna proti Tabor Sežani zamenjal Svetlina. Od takrat ni zaigral. Rorič je v lanski sezoni za Celje zbral 24 nastopov.

V knežje mesto se po enem letu vrača tudi Amel Mujčinović. Ponovno se postavlja v vlogo trenerja vratarjev, tokrat mladinske in kadetske selekcije ŠNC. Kot trener vratarjev se je v članski ekipi preizkusil že med leti 2018 in 2020 ter z ekipo odigral 98 tekem, nato pa je odšel v NK Nafta, od koder se znova vrača v Celje.

Tudi nekaj odhodov iz celjske ekipe

Nogometni klub Celje se je pred nadaljevanjem prvenstva razšel z branilcem Matijo Burinom. Dogovorili so se za sporazumno prekinitev pogodbe. Matija je v Celje prišel poleti lani iz druge ekipe spliskega Hajduka, pred tem pa je bil član Olimpije in Kopra. NK Celje se je za sporazumno prekinitev pogodbe dogovril tudi z Majem Mittendorferjem. 21-letni osrednji branilec se je klubu pridružil julija prejšnje leto in skupno zbral štiri nastope – tri v prvenstvu in enega v pokalnem tekmovanju.

foto: NK Celje