Štajerski derbi dobili Mariborčani


Državni prvaki iz Celja so v 13. krogu prve nogometne lige gostili vodilni Maribor in po dveh zaporednih zmagah zabeležili porat z 2:0. Oba gola za Mariborčane je dosegel Matko. Celjani niso niti enkrat streljali v okvir mariborskih vrat.

Varovanci Dušana Kosića ostajajo pri 16 točkah in šestem mestu na lestvici.

V Celju sta se pomerila ekipi, ki na zadnjih treh tekmah nista zabeležili poraza. Na stadionu Z’dežele je bil od državnih prvakov boljši viceprvak in trenutno vodilni Maribor, ki je z zmago z 2:0 dosegel četrto zaporedno zmago ter se utrdili na vrhu lestvice.

Maribor je zmagal zasluženo, saj je bil na tokratni tekmi boljši praktično skozi celotno srečanje, oba gola pa sta padla po slabem posredovanju celjske obrambne linije.

Na začetku zelo dinamične tekme sta obe ekipi začeli napadalno. Že kmalu so imeli gostje prvo priložnost, a je Jan Repas izgubil dvoboj iz oči v oči s celjskim vratarjem Matjažem Rozmanom, ki se je izkazal z dobro obrambo. Malo za tem so imeli lepo priložnost tudi Celjani, ko je Roman Bezjak iz lepe priložnosti streljal mimo gola. Za tem je iz težkega položaja poskusil še Dušan Stojinović.

V 14. minuti pa so Mariborčani povedli. V kazenskem prostoru je do strela prišel Rudi Požeg Vancaš, Rozman je žogo uspel odbiti, a je celjska obramba ni uspela izbiti iz kazenskega prostora temveč so jo poslali nazaj pred gol, kjer je darilo izkoristil Aljoša Matko.

V 24. minuti je imel lepo priložnost za izenačenje Filip Dangubić, vendar se je v mariborskem kazenskem prostori preslabo znašel. V zadnjih minutah prvega polčasa bi Mariborčani skoraj povišali vodstvo, a je strel Jana Mlakarja Rozman odbil v kot.

Drugi polčas ni bil tako dinamičen, Mariborčani so prevladovali na sredini igrišča ter iskali priložnost za še drugi zadetek. To so dobili in izkoristili v 58. minuti, po novi slabi reakciji celjske obrambne linije in podobni napaki kot pri prvem golu. Celjska obramba po strelu s prostega strela ponovno ni znala izbiti žoge iz kazenskega prostora, do strela od daleč je nato ponovno prišel Požega Vancaša, Rozman je žogo spet odbil do Mlakarja, ki jo je podal pred gol, kjer jo je Matko s peto srečno porinil v gol in postavil končnih 2:0.

Celje bo v naslednjem krogu gostoval pri Bravu.

13. KROG PRVE LIGE TELEKOM SLOVENIJE

NK Celje – NK Maribor 0:2 (0:1)

Celje, stadion Z’dežele – ZAPRTO ZA JAVNOST!

SODNIK: Andrej Žnidaršič (Kranj) 1. POMOČNIK: Aleksandar Kasapović (Ljubljana) 2. POMOČNIK: Alen Salkić (Ljubljana) 4. SODNIK: Dejan Balažič (Ljubljana) DELEGAT: Danijel Žalik (Turnišče)

STRELCI: 0:1 Aljoša Matko (14.min.), 0:2 Aljoša Matko (58.min.)

RDEČI KARTONI: /

RUMENI KARTONI: Žan Benedičič (53.min.), Jan Mlakar (60.min.)

CELJE: Matjaž Rozman, Amadej Brecl, Mićo Kuzmanović (od 62.min. Matic Vrbanec), Ivan Božić, Filip Dangubić, Žan Benedičič (od 62.min. Jakob Novak), Roman Bezjak (od 70.min. Tom Kljun), Dušan Stojinović, Žan Zaletel, Advan Kadušić, Josip Ćalušić. Trener: Dušan Kosić.

MARIBOR: Ažbe Jug, Aleks Pihler (od 79.min. Amir Dervišević), Alexandru Cretu, Rudi Požeg Vancaš (od 71.min. Jasmin Mešanović), Jan Repas (od 71.min. Rene Mihelič), Aljoša Matko, Žan Kolmanič (od 79.min. Mitja Viler), Jan Mlakar (od 71.min. Marcos Tavares), Špiro Peričić, Ilija Martinović, Correa Dos Santos Silva. Trener: Mauro Camoranesi. (statistika: A.H/NK Celje)

T Z N P T
1. Maribor 13 7 4 2 25
2. Koper 13 6 5 2 23
3. Mura 13 6 4 3 22
4. Olimpija Ljubljana 12 6 3 3 21
5. CB24 Tabor Sežana 13 5 3 5 18
6. Celje 13 4 4 5 16
7. Domžale 12 3 4 5 13
8. Bravo 12 3 3 6 12
9. Gorica 13 2 4 7 10
10. Aluminij 12 2 4 6 10

foto: NK Celje